Brisel: Šefovi diplomatije EU o reformskim procesima u BiH

Ministri vanjskih poslova članica Evropske unije, okupljeni u Savjetu za vanjske poslove EU, danas će u Briselu održati sjednicu, na čijem dnevnom redu će se naći Bosna i Hercegovina, odnosno pitanja u vezi sa reformskim procesima u državi.
Prema zvaničnoj najavi Parlamenta Velike Britanije, ministri će diskutovati o situaciji u BiH nakon izbora, održanih 7. oktobra.

Kako je najavljeno, Velika Britanija će sa partnerima raditi na balansiranom i konstruktivnom pristupu prema BiH, fokusirajući se na hitno potrebno formiranje vlasti i rad na socio-ekonomskim reformama, ali i drugim reformama koje će se sprovoditi u korist građana BiH.

Ministri će, takođe, razgovarati i o misiji EUFOR-a “Althea”, odnosno o zaključcima koji su usvojeni na sastanku 15. oktobra 2018.

Podsjetimo, BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016., a mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH je trenutno u fazi pripreme.

Nedavno je hrvatski premijer Andrej Plenković najavio da će se na sjednici Savjeta EU za vanjske poslove detaljno analizirati Opšti izbori u BiH, održani u oktobru.

Prema njegovim riječima, ministri će o tome razgovarati kako bi se pokušao riješiti problem “marginalizacije” bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovog “stavljanja u podređeni položaj”.

O situaciji nakon izbora u BiH, razgovaraće i Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta, na sjednici zakazanoj za 22. novembar.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*