Banjaluka, BiH - 19. novembar 2018: Narodni poslanici desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednica RS, te Ramiz Salkić i Josip Jerković, potpredsjednici RS i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, položili su zakletve na konstitutivnoj sjednici NS RS. ( Anadolu Agency - Gorana Jakovljevic )

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS: Čubrilović izabran za predsjednika NS RS

Narodni poslanici desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednica RS, te Ramiz Salkić i Josip Jerković, potpredsjednici RS i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, položili su zakletve na konstitutivnoj sjednici NS RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH uručio je Cvijanović, Jerkoviću i Salkiću sertifikat o izboru.

Za predsjednika NS RS izabran je Nedeljko Čubrilović, na prijedlog grupe poslanika DNS-a, a za njega je glasao 51 narodni poslanik. Klub poslanika DNS-a za predsjednika je predložio Duška Ivića, ali je za njega glasalo svega osam poslanika.

“Kako predsjednik desetog saziva zalagaću se za očuvanje RS u skladu s ustavom i međunarodnim aktima”, rekao je Čubrilović u obraćanju nakon izbora na funkciju predsjednika.

Poslanike je pozvao da budu konstruktivni i dobronamjerni, te da poštuju Poslovnik o radu i Ustav.

Nakon polaganja zakletve, Željka Cvijanović, predsjednik RS, obratila se prisutnima i rekla da izbor na ovu funkciju doživljava kao priznanje za sve što je s kolegama učinila na čelu Vlade RS.

“Svjesna sam da su jake institucije najbolja odbrana od svih prijetnji i garancija opstanka”, kazala je ona i dodala da će raditi na obezbjeđivanju institucionalnog i narodnog jedinstva.

Najavila je da će uskoro biti izabrana i nova Vlada RS.

Milorad Dodik u obraćanju na konstitutivnoj sjednici nakon polaganja zakletve rekao je da je ponosan jer je ispunio sve ciljeve na očuvanju RS.

“Tolika podrška koju sam dobio je velika obaveza, da nikada ne zaboravim ko me izabrao za Predsjedništvo”, rekao je Dodik i istakao da će odluke donositi u koordinaciji s institucijama RS.

Prema njegovim riječima, odlučio je da zakletvu položi prvo tamo gdje je izabran.

“Ono što nije interes RS neće biti ni interes BiH”, kazao je Dodik i dodao da nije spreman da uspori ili zaustavi bilo koji razvojni projekat BiH, ali neće dozvoliti da druga dva člana Predsjedništva BiH zaustave RS.

Dodao je da će insistirati da se primjenjuje Dejtonski mirovni sporazum.

“Zalagaću se da se RS i FBiH izbore za unutrašnji suverenitet BiH, da diplomatski predstavnici rade svoj posao kao u drugim zemljama”, rekao je Dodik i dodao da će se založiti za što skorije zatvaranje kancelarije visokog predstavnika i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Istakao je da ne vjeruje u dobre namjere međunarodne zajednice u BiH, ali i naglasio da žele da sarađuju s Europskom unijom.

Konstitutivnoj sjednici NS RS prisustvuju brojni gosti iz javnog i političkog života, među kojima i Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, te Nebojša Selaković, izaslanik predsjednika Srbije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*