Svijet u strahu: Rusija bi mogla biti na čelu Interpola, kontroverzna kandidatura policajca

Favorit za predsjednika Interpola o čijem se izboru glasa danas je dugogodišnji ruski visoki policijski zvaničnik general-major Aleksandr Prokopčuk, dosadašnji šef moskovskog biroa Interpola, no svjetski mediji su jednoglasni – Rusija ne treba da bude na čelu Interpola.

Početkom prošle godine supruga kineskog državljanina i predsjednika Interpola Meng Hongvei, izvijestila je kako je njen muž nestao na putu za Kinu. Prošlo je tri dana prije nego što je kineska vlada priznala da je uhapšen i da ga je podvrgla ispitivanju.

Nakon toga, Interpol je primio obavještenje o ostavci Menga. Da li je on to napisao ili ne, nije poznato, piše William Browder za Washington Post i dodaje:

“Prošle subote, počele su da kruže vijesti da je ruski zvaničnik favorit u trci za zamjenu Menga na mestu predsjednika Interpola. U početku sam mislio da ovo mora biti šala… Rusija ne bi trebalo čak ni da bude na listi zemalja koje bi mogle da obezbijede lidera za Interpol.“

Brouder objašnjava i da ima lični interes da Rusija ne dobije mjesto predsjedavanja, navodeći da je 2012. godine uspio da nagovori Vladu SAD da usvoji Magnicki zakon, imenovan po njegovom kolegi Sergeju Magnickom, kojeg je ruska vlast zatvorila nakon što je otkrila korupciju na visokom nivou i koji je umro u pritvoru nakon što je pretučen i nakon što je odbio medicinsku njegu.

“Ovaj zakon omogućava SAD da zamrznu imovinu i zabrane vize za ruske državljanje koji zloupotrebljavaju ljudska prava. Od tada, ruski predsjednik Vladimir Putin je krenuo da mi se sveti. Ukupno, Rusija je pokušala da koristi Interpol sedam puta da bi me uhapsila. Ako je ikada postojao slučaj zbog čega Rusija ne bi smjela imati nikakav autoritet u Interpolu, ja sam taj slučaj”, rekao je on.

Ruski tužioci najavili su nove krivične prijave protiv neprijatelja Kremlja Broudera, rođenog u SAD, nekoliko dana prije nego što bi ruski policijski službenik mogao postati predsjednik Interpola, potez za koji se neki kritičari iz Moskve plaše da će politizovati agenciju za sprovođenje zakona, objavio je Newsobserver, prenosi RSE.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*