Mostar: Radnici Aluminija ponovo u štrajku upozorenja

Radnici Aluminija d.d. Mostar danas i sutra održaće jednosatni štrajk upozorenja kako bi još jednom skrenuli pozornost na tešku situaciju u tom poduzeću. Prva takva kratkotrajna obustava rada održana je juče.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romea Biokšića, razlozi obustave proizvodnje su neuplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, neisplaćivanje plate i kreditnih obaveza u skladu sa sporazumom između Uprave i Sindikata, nedonošenje pravilnika o platama, kao i pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, te opšta problematika Društva.

Napomenuo je kako su razgovarali s direktorom kompanije te da imaju neka obećanja vezana za isplatu plaća za deseti mjesec, ali da o svemu navedenom zvanično nisu postigli nikakav dogovor.

“Skrenuli smo pažnju i vlasnicima Društva vezano za stanje u kojem se ono nalazi i zatražili da se pod hitno poduzmu neki koraci ka spašavanju tvornice, što se najviše odnosi na opskrbu i cijenu električne energije”, navodi Biokšić.

Dodao je da će nakon štrajkova upozorenja biti donesena odluka o daljnjim koracima.

“Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, naredne sedmice održaćemo vanrednu Skupštinu Sindikata gdje ćemo donijeti odluku o našim daljnjim aktivnostima”, poručio je Biokšić.

Aluminij, nekada jedno od najvećih bh. poduzeća, već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u toj firmi, visoke cijene električne energije i sirovine. Dug Aluminija, koji zapošljava 900 radnika, iznosi 344 miliona BAM.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dionica Aluminija, 44 posto dionica je u vlasništvu malih dioničara, dok 12 posto udjela ima Vlada Republike Hrvatske.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*