Za rješavanje statusnih pitanja branilaca i njihovih porodica 9.000.000 KM

Federalna vlada usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kojim je za ove namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM.
Pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti ratni vojni invalidi 100 posto I grupa, maloljetni dobrovoljci pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH), demobilizirani branioci i bračni partneri umrlih demobiliziranih branilaca, ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih šehida i poginulih branilaca koji nemaju druga mjesečna primanja, dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja iz člana 5, stav (4) i (5) Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica koji nemaju druga mjesečna primanja i djeca šehida i poginulih branilaca, bez oba roditelja i bez mjesečnih primanja pod uslovima i na način koji je utvrđen ovom odlukom i javnim pozivom.

Ovo pravo imaju i osobe kojima je u žalbenom postupku priznato pravo na isplatu novčanog iznosa po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica iz 2017. godine.

Ratnim vojnim invalidima 100 posto I grupa bit će dodijeljeno po 2.000 KM (ukupno 1.016.000 KM) jednokratno i to na osnovu službenih evidencija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a maloljetnim dobrovoljcima pripadnicima OSBiH iznos od 334.000 KM, putem (su)finansiranja troškova prekvalifikacije i dokvalifikacije za vanredno osnovno ili srednje obrazovanje ukoliko su se školovali u 2017.ili 2018. godini, maksimalno do iznosa stvarnih troškova.

Demobiliziranim braniocima i bračnim partnerima umrlih demobiliziranih branilaca, ratnim vojnim invalidima od 20 do 50 posto invalidnosti koji, izuzev lične invalidnine, nemaju druga mjesečna primanja, roditeljima oženjenih šehida i poginulih branilaca koji, izuzev porodične invalidnine, nemaju drugih mjesečnih primanja, dobitnicima najviših ratnih priznanja i odlikovanja iz člana 5, stav (4) i (5) Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodicaprema Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica koji nemaju druga druga novčana primanja pripast će 4,5 KM po mjesecu učešća u Oružanih snagama (ukupno 7.500.000 KM).

Pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti demobilizirani branilac stariji od 65 godina koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja, te demobilizirani branilac stariji od 60 godina koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ako je prijavljen kao nezaposlena osobakod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Također, ovo pravo može ostvariti demobilizirani branilac koji nije napunio 60 godina života, ako je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ako je prijavljen kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja. Demobilizirani branilac pravo na jednokratnu dodjelu sredstava ostvaruje tako da se od 60 godina života oduzima period pripadnosti Oružanim snagama u jednostrukom trajanju.

Ovo pravo može ostvariti žena demobilizirani branilac, starija od 50 godina, koja je bila pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ako je prijavljena kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Pravo može ostvariti i bračni partner umrlog demobiliziranog branioca koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednugodinui to žena starija od 50 godina, odnosno muškarac stariji od 60 godina, ukoliko nisu zasnovali novu bračnu zajednicu, ako su prijavljeni kao nezaposleni kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, ukoliko stalno žive i imaju prebivalište na teritoriji BiH i ako nemaju mjesečnih novčanih primanja. Za bračnog partnera umrlog demobiliziranog branioca iznos jednokratne dodjele utvrđuje se tako da se broj mjeseci pripadnosti u OSBiH umrlog demobiliziranog branioca množi sa 4,5 KM. Mogu ga ostvariti i djeca šehida i poginulih branilaca, bez oba roditelja i bez primanja.

Također, ovo pravo mogu ostvariti ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji, izuzev lične invalidnine, nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih šehida i poginulih branilaca koji, izuzev porodične invalidnine, nemaju drugih mjesečnih primanja, dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja iz člana 5, stav (4) i (5) Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica koji nemaju druga druga novčana primanja i djeca šehida i poginulih branilaca bez oba roditelja i bez mjesečnih primanja.

Ova sredstva bit će dodjeljivana korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za 2018. godinu, kojim će biti utvrđeni dodatni kriteriji i potrebna dokumentacija, a koji će biti objavljen na webu Federalnog ministarstva i najmanje jednom dnevnom listu, s ciljem dostupnosti široj javnosti.

Visina pojedinačnih naknada će biti obračunavata po isplatnom koeficijentu koji zavisi od ukupnog broja aplikanata koji ispune kriterije navedene u javnom pozivu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*