Smanjenje inflacije u eurozoni zbog pada cijena nafte

Nedavni pad cijena nafte doveo je do pada inflacije u eurozoni, što bi moglo da odloži odluku Evropske centralne banka (ECB) o podizanju referentnih kamatnih stopa.

Statistička služba Evropske unije danas je saopćila da su potrošačke cijene porasle dva posto u godini do novembra, što je pad sa 2,2 posto prethodnog mjeseca.

Glavni razlog je izgleda smanjenje cijene energenata. Na godišnjem nivou, potrošačke cijene su porasle 9,1 posto, dok je u oktobru to bilo 10,7 posto.

Jučer je barel američke sirove nafte pao ispod 50 dolara prvi put ove godine, a prije par mjeseci je bio na četvorogodišnjem maksimumu od 75 dolara, prenio je AP.

Uprkos padu, ukupna inflacija manje-više je u okvirima ECB-a, koja želi da bude nešto ispod dva posto

Kada se izuzmu nestabilne cene hrane i energenata, inflacije je znatno niža – osnovna inflacija pala je na jedan s 1,1 posto, što sugeriše da rast plata nije dovoljno snažan da podigne cijene.

Uprkos padu inflacije, očekuje se da ECB 13. decembra okonča svoj program monetarnih podsticaja kojim je od 2015. kupovala vladine obveznice kako bi spuštala kamate na tržištima.

ECB je naznačila da bi mogla početi da podiže referentu kamatu sledeće godine, mada najranije na jesen. ECB godinama drži svoju referentnu kamatu na nuli i ima negativnu kamatu za depozite koje komercijalne banke drže u njoj.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*