Ginekolozi su napravili listu od 11 ključnih simptoma koji ukazuju na to da ste možda u blaženom stanju. Ukoliko imate neke od sljedećih simptoma, trebali biste se javiti ljekaru kako biste potvrdili ili demantirali trudnoću.

Svaka žena koja pokušava da zatrudni zna da su dvije sedmice između ovulacije i prvog dana menstrualnog perioda dug vremenski period kako bi se sačekala potvrda trudnoće, piše Medical News Today.

Naime, žene mogu doživjeti simptome trudnoće ubrzo nakon što dođe do implantiranja jajne ćelije u maternici, što se dešava između 8. i 14. dana nakon ovulacije. Do osme sedmice od začeća oko 90 posto žena će doživjeti simptome trudnoće.

Znakovi koji upućuju na trudnoću i predmenstrualni simptomi su vrlo često slični i nejasna je granica između njih, što ostavlja mnoge žene u dilemi. Osim toga, važno je istaći da nisu sve žene doživjele tipične simptome trudnoće. Ukoliko sumnjate da ste trudni, važno je što prije početi prakticirati zdrav način života i porazgovarati sa svojim ljekarom.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je jedan od ranih znakova trudnoće, ali je važno istaći kako blago krvarenje u ovom periodu može biti normalno.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je vrlo čest simptom kod žena u ranoj fazi trudnoće. Međutim, nisu sve žene doživljavale mučninu, dok su druge imale intenzivne tegobe. Mučnina može početi već od pete sedmice trudnoće, ali je najčešća u osmoj.

Promjene na dojkama

Promene na dojkama, naročito tokom prve trudnoće, mogu poslužiti kao rani pokazatelj trudnoće. Dolazi do povećanja tkiva dojke, što je svojevrsna priprema tijela za proizvodnju mlijeka. Vene na grudima postaju vidljivije, a bradavice postaju tamnije. Grudi i bradavice također mogu postati bolne i osjetljive na dodir.

Učestalo mokrenje

Često uriniranje počinje da se javlja u ranoj trudnoći. Uzrokovano je rastom ploda, kao i hormonskim promjenama koje povećavaju cirkulaciju krvi u regiji karlice. Mnoge žene doživljavaju recidiv ovog simptoma i tokom drugog tromjesečja. Ako mokrenje postane bolno ili ako mislite da imate infekciju urinarnog trakta, obratite se ljekaru.

Umor

Umor, vrtoglavica i mučnina su uobičajeni rani znakovi trudnoće. Tokom rane trudnoće normalno je da se osjećate umorno, a žene koje su trudne trebaju imati redovan san, trebaju jesti zdravu ishranu i nastaviti redovno vježbati.

Grčevi

Grčevi u trudnoći su vrlo slični onima koji se javljaju tokom menstruacije. Blago grčenje u regiji abdomena bez krvarenja je normalno u prvom tromjesečju i rezultat je širenja maternice. No, ako ste u poodmakloj trudnoći i ako doživljavate intenzivne grčeve ili vaginalno krvarenje, potražite medicinsku pomoć.

Začepljenje nosa

Iako ne djeluje kao ozbiljan simptom, začepljenje nosa je često previđeni rani simptom trudnoće. Kako se opskrbljenost krvlju povećava, blago oticanje nazalnih prolaza može dovesti do zapušenja nosa.

Afinitet i averzija prema hrani

U trudnoći zna doći do povećanog apetita, ali također može doći i do potpune averzije prema nekim namirnicama. Trudnica treba sama napraviti procjenu šta joj se sviđa i te namirnice treba jesti.

Promjene raspoloženja

Nenadne promjene raspoloženja mogu biti povezane s promjenama hormona, umorom i stresom u ranoj trudnoći. Normalno je da se kod trudnice javlja emocionalna osjetljivost i da se osjete nagle fluktuacije raspoloženja. Ako promjene raspoloženja ometaju vaš svakodnevni život i odnose, potražite stručnu pomoć.

Osjetljivost na svjetlo

Jedna od čudnijih pojava kada je riječ o trudnoći je svakako i osjetljivost na svjetlo.

Glavobolje

Isto tako, glavobolje su vrlo česte u trudnoći.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*