Postoji osnovana sumnja da su Rohingye žrtve genocida

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) PILPG saopćila je da je opsežnim istraživanjem došla do razumnih dokaza da su arakanski muslimani žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti u Mijanmaru.
Po nalogu američkog State Departmenta Public International Law & Policy Gorup (PILPG) je proveo opsežno istraživanje o zločinima nad ugroženom manjinom Rohingya, a sinoć je objavljen i preliminarni izvještaj pod nazivom činjenično stanje i pravna analiza.

Istraživači su razgovarali s više od hiljadu pripadnika Rohingya zajednice koji su od oktobra 2016.godine protjerivani iz mijanmarske regije Arakana.

Oni svjedoče da su godinama bili žrtve ograničene slobode kretanja, otimanja imovine, ograničenog pristupa hrani, pritisaka na religijskoj osnovi, prijetnji fizičkim napadima, prisilnog rada i brojnih drugih nasilnih ugrožavanja njihovih prava i sloboda.

U izvještaju se navodi da brutalni progoni arakanskih muslimana traju od 2012. godine, a da su mijanmarske oružane snage taj proces znatno intenzivirale od augusta prošle godine.

Istraživači navode da su mijanmarske snage pred početak intenziviranja napada na Rohingye znatno povećali vojno i policijsko prisustvo u toj regiji i evakuirale pripadnike drugih etničkih grupa iz tog dijela Arakana.

“Napadi mijanmarskih snaga su bili okrutni. Više od 20 posto naših arakanskih sagovornika je ranjavano, kuće i sela njih 70 posto su srušena i spaljena. Njih 80 posto je izgubilo bližeg člana porodice i svjedočilo ubistvu nekog od prijatelja ili poznanika”, navodi se u izvještaju PILPG-a.

Dalje se navodi da su mijanmarski zločini nad arakanskim muslimanima bili pomno planirani i sistematični, a da su pripadnici ugrožene manjine lišeni svake mogućnosti pružanja otpora i primorani na izgnanstvo.

“Mijanmarska vojska je spalila i brojne leševe žrtava, sahranjivala ih u masovne grobnice i bacala u rijeke”, navodi se u izvještaju.

Kompletan izvještaj istraživanja koje je provedeno na bazi razgovora s Rohingya izbjeglicama u Bangladešu bi trebao biti objavljen tokom dana.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je blizu 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*