Haradinaj: Poslije taksi, reciprocitet prema Srbiji naredna mjera Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da poslije uvođenja takse od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine sljedeći potez može biti “reciprocitet na ponašanja Srbije”.

Haradinaj je rekao da uvođenje takse nije mjera koju je izmislilo Kosovo i da su mjere Prištine “najnormalnija moguća stvar”.

“Taksu kao instrument koristio je predsjednik SAD, Donald Trump. To je poznat instrument, koristi se u mnogo država svijeta. To je instrument koji nismo otkrili mi”, kazao je Haradinaj za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Kazao je da sljedeći korak reciprocitet, ali je ocijenio da je za sada uvozna taksa dovoljna mjera.

Prema rečima kosovskog premijera, uvoz robe iz Srbije poslije usvojenja taksi je “nula” i dodao da su odlučni da ne dozvole ulazak na Kosovo robe sa natpisom “Kosovo i Metohija”.

Haradinaj je naveo da je sa argumentima koji su doveli do uvođenja ove mjere upoznao sve zemlje EU i da je kopiju tog pisma danas dao i evropskom komesaru za proširenje Johannesu Hahnu.

“Johanes Hahn razumije ne tako laku poziciju Kosova. Odluka koju je Kosovo donijelo ima veliku težinu za (nas) i njena težina je prvi sto za kojim se razgovara o priznanju (Kosova). Tu se o tome može razgovarati”, ocijenio je Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da ga ne mogu razočarati odluke o nedostatku ukidanja viza od strane EU i da će nastaviti da radi, iako kako je rekao to nikako nije dobar osjećaj, ali se neće predati.

Rekao je da komesar Hahn u Prištini priznao da je Kosovo uradilo posao i da je sada na Evropskom savjetu da okonča proces liberalizacije viza za građane Kosova.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*