Predstavnici Biblioteke “Derviš Sušić” učestvovali na 21. konferenciji COBISS-a u Mariboru

 

U organizaciji Instituta informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora od 27. – 29. novembra, održana je tradicionalna 21. Konferencija Bibliotečko-informacionog sistema COBISS, na kojoj su prisustvovali i uzeli učešće bibliotekari iz: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Albanije, Makedonije, Srbije, Bugarske, Crne Gore i Kosova.

Tuzlansku Biblioteku “Derviš Sušić”  u Mariboru su predstavljale direktorica Mirna Trifković i mr.sc. Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik.

Konferencija je održana u jubilarnoj godini COBISS sistema. Naime, prije 30 godina uspostavljen je sistem koji je namijenjen automatizaciji biblioteka. Jedna od prvih biblioteka Bosne i Hercegovine koja je uključena u COBISS sistem je NUB „Derviš Sušić“ iz Tuzle, davne 1996. godine. Danas su u našoj državi ukupno 62 biblioteke uključene u ovaj sistem, od ukupno 1301 biblioteka članica iz sedam država regiona. COBISS konferencija je ponudila više zanimljivih tema i novosti u COBISS sistemu, a bilo je i prilike za razmjenu stručnih mišljenja.

Nagradu za najbolje COBISS centre dobili su: Virtualna biblioteka Bosne i Hercegovine i Virtualna biblioteka Crne Gore.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*