Javna tribina o invazivnim biljkama grada Tuzle

Javnu tribinu o invazivnim biljkama grada Tuzle je uz podršku Grada Tuzla organizovalo Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta  ̎Via naturae ̎ sa ciljem aktualizacije problema invazivnih vrsta.

Proces širenja invazivnih vrsta najčešće je povezan s različitim ljudskim aktivnostima, te je jedan od najvećih uzroka ugrožavanja biološke raznolikosti, drugi je po redu pritisaka, odmah nakon uništavanja staništa. Pored negativnog utjecaja na biološku raznolikost, ove vrste negativno djeluju na život i zdravlje ljudi.

Jedna od najpoznatijih invazivnih vrsta je ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), koja se pojavljuje na ruderalnim staništima Posavine, Semberije, Krajine, istočne i centralne Bosne. Odlikuje se velikom produkcijom polena, te se svrstava među glavne alergene. Za ambroziju su doneseni i akti u Federaciji BiH, kojima se zahtijeva suzbijanje ove vrste na područjima na kojima ona raste, bilo da su to javne ili privatne površine. To znači da je suzbijanje ambrozije i društvena i lična odgovornost.

Udruženje je održavanjem ove tribine imalo za cilj aktualizirati problem invazivnih vrsta i to izradom edukativne brošure za građane, nadležne službe i organizacije, kako bi ista poslužila u lakšoj identifikaciji vrsta, podizanju javne svijesti o invazivnim vrstama, prepoznavanju njihovih faktora invazivnosti.

Na tribini su govorile mr.sc. Zineta Mujaković, dipl. biolog – Šef odsjeka za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i dr.sc. doc. Jasmina Kamberović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta ˝Via naturae˝.

Tribini su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, predstavnici Grada Tuzla, JKP Komunalac Tuzla, profesori i studenti Prirodno-matematičkog, Medicinskog, Tehnološkog, Edukacijsko-rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, organizacije civilnog društva CISP, Eko-mreža, Revolt, lokalne firme, građani i članovi Udruženja.

Invazivne vrste su poslije degradacije staništa drugi faktor koji doprinosi ugrožavanju biodiverziteta, a javna svijest i edukacija su bitni koraci u očuvanju naše prirode.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*