5c091c07-cca4-4427-acd4-485f0a0a0a7e-kristo-zvizdic-radmanovic-3-700x402

Parlament BiH ima novo rukovodstvo: Krišto, Zvizdić i Radmanović dobili najviše glasova

Za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrana je Borjana Krišto (HDZ) dok su za zamjenike predsjedavajuće izabrani Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Nakon završetka pauze Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je s izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

S obzirom na to da predsjedavajući ne može biti iz istog reda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministra BiH za predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH biran je zastupnik iz reda hrvatskog naroda.

HDZ je za predsjedavajuću predložio Borjanu Krišto, SDA je za prvog zamjenika predložila Denisa Zvizdića, SNSD je za drugog zamjenika predložio Nebojšu Radmanovića dok je SDP za prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH predložio Nermina Nikšića.

Za izbor Borjane Krišto na mjesto predsjedavajuće glasalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam dok je sedam zastupnika bilo duzdržanih. Zastupnici su sa 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana izabrali Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće dok je Nebojša Radmanović izabran za drugog zamjenika predsjedavajuće sa 24 glasa za, 13 protiv i tri suzdržana.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić dobio je 17 glasova za, 16 parlamentara je bilo protiv njegov izbora dok je devet bilo suzdržanih. U drugom krugu Nikšić je dobio 15 glasova za, 21 protiv i četiri sudržana.

Izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg obilježila je rasprava zastupnika SBB-a Damira Arnauta i zastupnice SDA Alme Čolo u vezi s kršenjem Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Čolo je tvrdila kako se za Nikšića ne treba glasati u drugom krugu s obzirom na to da je Zvizdić dobio opću većinu, ali i jednu trećinu glasova iz oba entiteta.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*