Džindijska džamija u Tuzli proglašena nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je na sjednici odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH.
To su: Historijsko područje – Srednjovjekovna nekropola sa stećcima na lokalitetu Gradac u Donjem Selu, općina Konjic, potom Graditeljska cjelina – Džindijske (Husein-Čauš) džamije, Grad Tuzla, Kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju, općina Foča, Historijska građevina – džamija u Mostaćima kod Trebinja te Pokretno dobro – Arhiv Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju četiri dobra nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine: područje i ostaci graditeljske cjeline Džamije Hadži Ali-bega Lafe sa haremom u Mostaru, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Manastira Žitomislići, Grad Mostar, graditeljska cjelina – Memorijalni kompleks Šušnjar, Sanski Most, kao i Kulturni pejzaž – Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, Bihać.

Prvobitne odluke za Džamiju Hadži Ali-bega Lafe u Mostaru i Manastir Žitomislići odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka graditeljskih cjelina.

Spomenuti objekti su u međuvremenu u cjelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite graditeljske cjeline.

Izmjene i dopune odluke za Memorijalni kompleks Šušnjar i Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice odnose se na redefiniranje zona zaštite i zaštitnog pojasa te definiranje novih mjera zaštite s ciljem interpretacije i prezentacije nacionalnih spomenika.

Na protekloj sjednici, članovi Komisiju donijeli su odluku da Džamija na Gubavici, Grad Mostar, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*