Feraget podnio prijavu Tužilaštvu RS zbog (ne)rada pravosuđa u slučaju ubistva Dragičevića

Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget, podnio je Tužilaštvu RS-a prijavu zbog odluka o nesprovođenju i obustavljanju istraga protiv načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića, glavnog inspektora Dubravka Kremenovića i patologa Željka Karana u slučaju ubistva Davida Dragičevića.
Feraget je kazao kako smatra da još nije počela istraga u ovom slučaju, odnosno da nije bila adekvatna, te da sve na čemu rade sada jeste da se pokrene adekvatna istraga kako propisuje evropska konvencija koja je iznad domaćeg zakona.

U slučaju da se sve pravne i zakonske mogućnosti iscrpe, Feraget i porodica Dragičević ići do Strazbura.

“Opcije su iste kao za Dženana Memića. Svojevremeno sam pisao Ustavnom sudu koji je odbio apelaciju i rekao da je istraga provedena kako treba, a nakon toga je Kantonalni sud Sarajevo zaključio da nema saobraćajne nesreće. Sami zaključite. Kao legalista koristit ću sva moguća pravna sredstva, a to je Ustavni sud, a onda Strazbur. Ali, sankcije po državu su finansijske. I to što tužioci urade svoj posao to plate građani i još tužilac ostane na poslu. To je problem VSTV-a da se stvarno uspostavi efikasno pravosuđe”, rekao je Feraget.

Podsjetimo, 23. novembra Javno tužilaštvo RS je objavilo saopćenje u kojem se navodi kako neće narediti sprovođenje istrage protiv pojedinih zvaničnika MUP-a Republike Srpske zbog krivičnog djela teško ubistvo na štetu Davida Dragičevića, jer nema osnova sumnje da su prijavljene osobe učinile krivično djelo.

Isto tužilaštvo je 31. oktobra obustavilo istragu protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana koji je radio obdukciju tijela Davida Dragičevića.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*