Dubrovnik mora platiti milionsku odštetu sarajevskoj firmi čije su drvo potrošili na zaštitu grada

Budžetu Dubrovnika stiže značajan financijski udar, od gotovo 3,3 miliona kuna, koliko mora platiti sarajevskoj firmi Šipad Export Import d.d., kao odštetu za to što je njena imovina uništena tokom obrane u Domovinskom ratu.
Dakle, Grad mora platiti odštetu jer je nekoj firmi stradala imovina dok se branio od napada, a sud tvrdi da je ovu, na prvi pogled veoma polemičnu odluku, utemeljio na vrlo jasnoj odredbi Zakona o obrani.

Presudu protiv Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske donio je Općinski sud u Dubrovniku prihvativši veliki dio tužbenog zahtjeva sarajevske firme i to zbog drvene građe što je još za vrijeme rata uništena i nestala u dubrovačkoj luci. Tužbu je “Šipad Export Import”, koja je nasljednik predratne firme Šipad, podnio još sredinom septembra 1995. godine. Sada je spor, doduše nepravomoćno, dobio u svoju korist, prenosi Telegram.hr.

Ova sarajevska kompanija, nad kojom je nedavno otvoren stečaj, osim u Dubrovniku, svoju imovinu u Hrvatskoj traži i u Šibeniku. U pitanju je imovina firme “Luka drvo” Šibenik koja se, kako su pisali mediji procjenjuje na 100 milijuna eura. Tamošnje zemljište, zgrade i infrastruktura prije rata su bile u vlasništvu Šipada, koji je ipak bio u društvenom vlasništvu, a nakon rata postao je privatna firma. Taj spor još nije riješen, dok je ovaj zbog odštete oko imovine u Dubrovniku ovih dana dobio svoj nepravomoćni sudski epilog. Ni predstavnici Grada Dubrovnika ni lokalno tužilaštvo nisu uspjeli dokazati da Šipad nema pravo na odštetu.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*