BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 10: Serbian Minister responsible for the European Integration, Jadranka Joksimovic (L), European Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations, Johannes Hahn (not seen) and Austrian Foreign Minister Karin Kneissl (R) attend the EU - Serbia Intergovernmental Conference in Brussels, Belgium on December 10, 2018. ( Anadolu Agency - Dursun Aydemir )

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja

Srbija je danas otvorila još dva pregovaračka poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom (EU) – 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici, javlja Anadolu Agency.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han rekao je da su poglavlja otvorena jer je postignut dobar napredak u tim oblastima i da je taj napredak ključan za dalje strukturne reforme i rast u Srbiji.

“Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju”, rekao je Han.

On je dodao da poglavlje 17 zahteva da Srbija svoj budžet i reforme pripremi na transparentan način u konsultaciji sa EU.

Han je kazao i da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, ali da treba još raditi na izveštavanju o najvažnijim makroekonomskim pokazateljima i strukturi ekonomije.

On je dodao da su reforme u vladavini prava u srži proširenja i da se o tome ne može pregovarati.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da poglavlja koja su danas otvorena potvrđuju da je Srbija do sada bila uspešna u ekonomiji.

“Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne i suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni, zato što smo rešeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u nameri da postanemo članica EU”, rekla je Joksimović.

Ona je izrazila zabrinutost zbog poteza Prištine, uvođenja carina od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i najave novih mera.

Visoka predstavnica za bezbednosnu i spoljnu politiku EU Federika Mogerini rekla je ranije na konferenciji za novinare da očekuje da Priština povuče carinske mere.

Ona je dodala i da bi ishod dijaloga Beograda i Prištine koji bi EU podržala bio sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum i da za EU nisu prihvatljive podele po etničkim granicama.

“Kakve god korekcije budu tema razgovora u budućnosti, to nikada ne bi dovelo do etnički čistih država. Imaćemo multietničke zemlje sa obe strane, ali kako god rešenje se obostrano dogovori – na njima (Beogradu i Prištini) je da definišu, dogovore, na nama je da pomažemo i da proverimo, ako dođe do dogovora, što još nemamo, da li je to u skladu sa međunarodnim pravom i EU”, rekla je Mogerini.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*