Preminuo čuveni hrvatski meteorolog Milan Sijerković

Hrvatsko meteorološko društvo (HMD) objavilo je u ponedjeljak tužnu vijest: umro je jedan od najcjenjenijih hrvatskih meteorologa, Milan Sijerković

– Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto, napisali su na svojoj Facebook stranici, a vijest su potvrdili i na Novoj TV, s kojom je Sijerković surađivao niz godina.
Milan Sijerković rodio se 5. novembra 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu, kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode. Hrvatskoj je javnosti poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radi od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV.

Sijerković je napisao stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje. Prije dvije godine dobio je priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva.

Svoje prognoze često je znao začiniti pučkim izrekama u vremenu, koje je objedinio u knjizi ‘Pučko vremenoslovlje’. Jedna od najčešćih koje je koristio bila je ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*