Krajiški poljoprivrednici najavili blokadu graničnih prijelaza, u ministarstvu ne znaju zašto

Potpuno oprečne izjave dobili smo od predstavnika poljoprivrednih udruženja, tačnije predsjednika Udruženja poljoprivrednika u FBiH Nedžada Biće i predstavnika Udruženja poljoprivrednika Općine Cazin Dževahira Babića, čiji interesi bi trebali da se podudaraju.

Nema ni svrhe ni potrebe da se protesti održe. Prošlo je tek desetak dana od isteka roka za isplatu poticaja, što je zadovoljavajuće s obzirom na to da smo poticaje nekada čekali godinama. Dug neće biti prenesen u sljedeću godinu, a uvijek se prenosio od 15 do 50 miliona KM”, kazao nam je Bićo iz Sarajeva.

Protest smo službeno najavili za 20. decembar 2018. godine. Predstavnici ostalih kantonalnih poljoprivrednih udruženja su odustali od zaključaka koje smo dogovorili 1. decembra u Tomislavgradu. Njima izgleda ne trebaju sredstva od poljoprivrednih poticaja”, kazao nam je Babić iz Cazina.

Nema duga, nema druga

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo je za Klix.ba kazao da je do sada od poljoprivrednih poticaja isplaćeno sve ono što je došlo na naplatu.

“Ima neko kašnjenje od 10-ak dana, što je neznatno u odnosu na prijašnja kašnjenja. Duguje se otprilike blizu osam miliona KM da se ova godina završi. Ove godine smo u budžetu imali 58,2 miliona KM koji će se isplatiti najkasnije do 15. januara. Nama je taj rok ustvari do 31. marta, jer se četvrti kvartal mlijeka uvijek prenosi u narednu godinu. Uglavnom, izmirit će se kompletan dug”, kazao je Bićo.

Napomenuo je da se neće izmiriti stvari što su predmet kontrole, budući da se pojavila enormno velika proizvodnja mlijeka u odnosu na treći kvartal prošle godine.

“Slušamo da se zatvaraju farme, da ljudi odlaze i čudno je kako se pojavila tolika proizvodnja mlijeka. To su neki novi proizvođači koje Federalno ministarstvo poljoprivrede hoće da kontroliše, ali to je mali djelić. Velika većina će biti isplaćena do Nove godine, kada je riječ o mlijeku, silažnom kukuruzu, žitaricama, sve što je došlo na naplatu. Tako je dogovoreno i mislim da će biti ispoštovano”, rekao je Bićo.

Poručio je da nastojanje Dževahira Babića da se organizuju protesti nije validno budući da on ne predstavlja nijedno udruženje na nivou kantona pa čak ni općinsko.

Dug je zao drug

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Općine Cazin Dževahir Babić istakao je da su predstavnici kantonalnih poljoprivrednih udruženja odustali od zaključaka koje su usvojili na sastanku 1. decembra u Tomislavgradu zahvaljujući Nedžadu Bići.

“Zahtjev je da se isplate poticaji poljoprivrednicima Unsko-sanskog kantona, protesti su 20. decembra. Nismo dobili podršku za proteste od predsjednika kantonalnog poljoprivrednog udruženja na nivou Unsko-sanskog kantona. On nema interesa budući da nema poljoprivredne proizvodnje, svejedno mu je”, kazao je Babić.

Napomenuo je da očekuju poljoprivredne poticaje iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a da su im isplaćeni poticaji iz kantonalnog ministartstva.

“Ulazimo u šesti mjesec mlijeka. Mi smo tražili da se isplati treći kvartal, silažni kukuruz, tov i junice. Za tov i junice je nešto isplaćeno. U Srednjobosanskom kantonu su prije skoro dva mjeseca isplatili silažni kukuruz, tako da su oni to malo prošarali da je neko dobio nešto, neko nije. Zbog toga nisu svi jedinstveni, ali mi smo složni da idemo u proteste”, rekao je Babić.

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nisu bili voljni da se očituju o protestima budući da, kako su nam to istakli telefonski, isplata poljoprivrednih poticaja ide svojom dinamikom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*