Vijeće ministara BiH o početku rada državnog zatvora

Vijeće ministara BiH trebalo bi danas da donese odluke o datumu početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH i prestanku rada Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda, te Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda, nakon što to nije učinjeno na prošloj sjednici.

Ministar pravde Josip Grubeša rekao je nakon prošle sjednice da Vijeće ministara nije donijelo odluku o datumu početka rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje zatvora, jer je potrebno definisati još neke detalje.

On je naglasio da je izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda koje tretiraju ovo pitanje odgođeno za narednu sjednicu kako bi bili ispravljeni detalji koji nedostaju u prijedlozima odluka o početku rada zatvora i prestanku rada Jedinice za implementaciju projekta njegove izgradnje.

Vijeće ministara BiH razmatraće danas i Nacrt zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH koji se tiče uvođenja moratorijuma na povećanje akcize na cigarete i duvanske prerađevine.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio je Nacrt izmjena i dopuna zakona o akcizama u BiH koji predviđa da bude uveden moratorijum na povećanje minimalne i specifične akcize na cigarete i duvanske prerađevine, čime bi bio zaustavljen rast cijena početkom svake godine.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o uvrštavanju fizičkog lica na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Takođe, biće riječi o informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministri će razmotriti izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za devet mjeseci ove godine i Analizu održivosti javnog duga BiH za period 2018-2022. godina.

Na dnevnom redu su i Prijedlog rješenja o razrješenju članova Odbora Agencije za javne nabavke BiH, Prijedlog rješenja o imenovanju članova Odbora ove agencije, Prijedlog rješenja o imenovanju posmatrača u Odboru Agencije, kao i Prijedlog odluke o uspostavljanju Komisije za NATO integracioni proces BiH.

Trebalo bi biti govora i o informaciji u vezi sa deminiranjem desne obale rijeke Save.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*