Restorani u kojima sjedite nezdraviji su od fast fooda jer služe kaloričniju hranu

Kalorijska vrijednost obroka koji se služe u ugostiteljskim ubjektima je prekomjerna, a restorani u kojima sjedite su nezdraviji od lokala koji služe brzu hranu, ukazuju istraživanja britanskog medicinskog časopisa BMJ.

Zdravstveni stručnjaci kažu da normalni obroci ne bi trebali premašiti 600 kalorija, ali u ovom istraživanju ustanovljeno je kako je prosječna kalorijska vrijednost obroka u restoranima blizu 1.033 kalorije, a 751 u lancima brze hrane.

Istraživači Univerziteta u Liverpoolu analizirali su hiljade obroka brze hrane u lokalima poput Hungry Horsea i McDonald'sa. Oni su kazali kako su zabrinuti zbog nalaza koje su dobili.

Tim istraživača pregledao je više od 13.500 obroka na menijima više od 20 restorana i šest fast food lokala. Zabrinuli su se kada su otkrili kako je samo jedan od deset obroka koji su na menijima označeni kao zdravi imao manje od 600 kalorija.

Više od polovine obroka sadržavalo je 1.000 i više kalorija. Zanimljivo je kako su takvi visokokalorični obroci bili u većoj mjeri prisutni u restoranima nego u fast food lokalima.

Obroci u Hungry Horse restoranima bili su najkaloričniji i sadržali su više od 1.350 kalorija.

Doktor Eric Robinson, glavni istraživač, kazao je kako su rezultati istraživanja poprilično šokantni, ali ljudi vjerovatno potcjenjuju kalorije koje konzumiraju u restoranima.

“Ne znamo mnogo o energijskom unosu, ali ‘čišćenje tanjira’ uobičajeno je ponašanje posjetilaca restorana. Nismo analizirali sokove, deserte i predjela. Sasvim je jasno šta prehrambena industrija mora uraditi – ponašati se odgovornije i drastično smanjiti broj kalorija koje služe”, kazao je Robinson.

Rezultati istraživanja BJM-a stavljeni su pred britanske vlasti koje sada provode konsultacije o planu uvođenja označavanja kalorijske vrijednosti obroka u restoranima, kafićima i lokalima koji služe brzu hranu.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*