Bh. astrofotografi “uhvatili” zelenu kometu 46P/Wirtanen, u nedjelju prolijeće pokraj Zemlje

Prva fotografija u galeriji, pored prekrasnog noćnog neba u kojem leže Plejade (sredina na vrhu) i Orion (sredina na dnu), prikazuje i neobičnu kometu 46P/Wirtanen obasjanu zelenkastom komom (sredina gornjeg dijela fotografije). Fotografije načinjene na Prečanskom polju kod Dejčića načinili su bh. astrofotografi Alan Ćatović i Džan Jašarević.

Druga fotografija je detaljnija. Desno se vidi kometa 46P/Wirtanena, na lijevoj strani su spektakularni Aldebaran i zvjezdani skup Hijade u sazviježđu Bik.

2

Komet 46P/Wirtanen je kratko-periodična kometa sa orbitalnim periodom od oko 5,4 godine. Bio je prvobitna meta letjelice Rosetta, ali se na kraju odustalo od toga. Prečnik joj je oko 1,2 km, a najbliža Suncu bila je u srijedu 12., a Zemlji će biti u nedjelju 16. decembra. Tako će u nedjelju projuriti pored našeg planeta na udaljenosti od oko 11 miliona kilometara. Sa tamnijih lokacija kometa se može vidjeti i golim okom.

Kometa 46P/Wirtanen ima zanimljivu zelenkastu komu. Koma je magličasta obvojnica jezgre komete koja zajedno s jezgrom tvori glavu komete. Sastoji se od plinova i prašine, kuglasta je ili izduženog oblika, a nekad pokazuje slojeve. Nastaje kada Sunce dovoljno zagrije jezgru kometa, iz koje se tada oslobađaju plinovi sublimacijom zaleđene materije, noseći sa sobom čestice praha.

S druge strane, Aldebaran ili alfa Bika je najsjajnija zvijezda sazviježđa Bik (Taurus) i spada među 15 najsjajnijih zvijezda noćnog neba. Njegovo ime potiče od arapskog Al-Dabaran i znači “pratilac” jer prati poznati otvoreni zvjezdani skup Plejade. Po tradiciji Aldebaran predstavlja oko bika u sazviježđu Bik.

Aldebaran je narandžasti div (boje slične Marsu, pored kojeg nekad prođe na nebu) spektralne klase K, temperature površine približno 4000 K. Približno je 150 puta luminozniji od Sunca u vizuelnom dijelu spektra, a oko 425 puta luminozniji ako se računa i infracrveni dio spektra.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*