Kosovo - 13. decembar 2018: Predsednik Kosova Hashim Thaci obučen u vojnu uniformu posetio je danas kasarnu "Adem Jashari" u Prištini, kako bi izvršio inspekciju Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS), a pred sutrašnje glasanje u Skupštini Kosova paketa zakona za transformaciju KBS-a u vojsku Kosova. ( Anadolu Agency - Erkin Keçi )

Thaci: Vojska Kosova nastaviće da služi svim građanima bez etničkih razlika

Predsednik Kosova Hashim Thaci obučen u vojnu uniformu posetio je danas kasarnu “Adem Jashari” u Prištini, kako bi izvršio inspekciju Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS), a pred sutrašnje glasanje u Skupštini Kosova paketa zakona za transformaciju KBS-a u vojsku Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci, koji je kao predsednik zemlje i vrhovni komandant Kosovskih bezbedonosnih snaga, pred oko 400 postrojenih pripadnika KBS-a, izjavio da je Kosovo samo par sati pred važnom odlukom o formiranju Vojske Kosova te da je normalno što vojnici imaju posebne emocije ovih dana.

Prema njegovim rečima, pripadnici KBS-a, kao i svi građani Kosova najviše su zaslužni što je Kosovo stiglo do ove odluke, koja daje KBS-u mandat vojske.

“Od ovog meseca, vi devojke i mladići naše nacije imaćete novi mandat i novu misiju kao Kosovske bezbedonosne snage, tačnije vi ste vojska Kosova. Čestitam Kosovu. S poštovanjem i ponosom služićete i štititi nezavisnost i teritorijalni integritet Republike Kosovo, doprinoseći i izgradnji i očuvanju regionalne i globalne stabilnosti”, istakao je Thaci.

Istakavši da je pre pet godina, tokom procesa revizije sektora bezbednosti, zaključeno da je KBS spreman za novu ulogu i misiju, Thaci je dodao da su pripadnici KBS-a oduvek za građane i institucije Kosova bili de fakto kosovska vojska.

Dalje je istakao da su sada sve političke snage na Kosovu jedinstvene da se zakonima koji će sutra biti usvojeni u Skupštini Kosova, Kosovske bezbedonosne snage transformišu u vojsku Kosova.

“KBS se razvio u profesionalnu, multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima, uz multietničku podršku i rodno zasnovanu zastupljenost. Uključivanje svake zajednice u KBS šalje najbolju moguću poruku, pokazuje vrednosti i principe našeg društva, pokazuje kako zajednice treba integrisati u društveni život i institucije demokratske države. S toga, uveravam sve zajednice na Kosovu, a posebno srpsku zajednicu, da će KBS nastaviti da služi svim građanima bez ikakvih etničkih razlika. KBS je institucija kojoj građani Kosova najviše veruju”, rekao je Thaci.

Kosovski predsednik je naglasio da je KBS faktor sigurnosti i stabilnosti u regionu i šire te se zahvalio svim partnerima i saveznicima na razumevanju i podršci.

Na redovnoj sednici Skupštine Kosova zakazanoj za sutra, 14. decembra u 10 sati, na dnevnom redu je drugo razmatranje nacrta zakona o Ministarstvu odbrane, nacrta zakona o Kosovskim bezbedonosnim snagama i nacrta zakona o službi u Kosovskim bezbedonosnim snagama.

Anadolu Agency

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*