Važna posjeta zamjenika američkog državnog sekretara BiH

Za Bosnu i Hercegovinu je veoma važna posjeta zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džona Salivana i svima u oba entiteta je u interesu da se odnosi BiH i SAD razvijaju u pozitivnom smjeru – rekao je danas ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Salivan se od 12. do 20. decembra nalazi na evropskoj turneji u okviru koje će posjetiti Bratislavu, Beč, Sofiju, Sarajevo, Skoplje i Varšavu, saopćeno je ranije iz Stejt departmenta.

Crnadak je na konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da će u utorak u Podgorici prisustvovati ministarskoj konferenciji Jandranske povelje.

-Razgovarat ćemo ponovo o taksama prištinskih vlasti od 100 posto na robu iz BiH i Srbije, jer se ništa nije desilo. Čuli smo oštre ocjene iz Brisela, ali nikakvog novog događaja nema. Takse od 100 posto ne pripadaju 21 vijeku. Bit ćemo i protiv uključenja Kosova u jadransku povelju – dodao je.

Komentarišući uspostavljanje novog resora u Vladi RS-a, za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Crnadak je rekao da je na entitetima velika uloga za evropske integracije BiH.

-Nesumnjivo je da je uloga vlada RS i Federacije BiH veoma važna, a ne ulazim u to kako je nova skupštinska većina odlučila da organizuje Vladu. Vidjećemo koji će biti efekti tog ministarstva – kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*