Hrvatska među pet zemalja EU s najnižim standardom

U Hrvatskoj je stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u 2017. godini bila 38 posto ispod prosjeka Evropske unije, čime je Eurostat poboljšao procjenu iz juna za jedan postotni bod.

Hrvatska je i u 2017. godini bila u grupi zemalja Evropske unije s najnižom razinom stvarne potrošnje po stanovniku, zajedno s Mađarskom i Bugarskom, pokazale su u četvrtak druge procjene Eurostata, piše Hina.

Po tom je pokazatelju kupovne moći domaćinstava samo 10 zemalja EU-a u 2017. godini bilo iznad prosjeka EU-a, potvrdio je Eurostat rezultate junskog izvještaja.

Time je njihov broj ostao nepromijenjen u odnosu na 2016. godinu, pri čemu u statističkom uredu naglašavaju kontinuirano velike razlike među pojedinim zemljama EU.

Najvišu je razinu stvarne potrošnje po stanovniku iskazane paritetom kupovne moći (PPS) ponovo u 2017. godini bilježio Luksemburg, nekih 30 posto iznad prosjeka EU-a.

Slijedi Njemačka sa standardom nešto više od petine iznad prosjeka EU-a.

U sljedećoj su skupini Austrija, Danska i Velika Britanija, čija se stvarna potrošnja po stanovniku mjerena PPS-om kretala u rasponu od oko 15 do 20 posto iznad prosjeka Evropske unije.

U Belgiji, Finskoj, Holandiji, Švedskoj i Francuskoj potrošnja je bila 10-ak posto iznad prosjeka.

Najbliža je prosjeku Italija s kupovnom moći građana svega dva posto ispod te vrijednosti, pokazuju izračuni Eurostata.

Blizu su i Irska i Kipar, s potrošnjom do 10 posto ispod evropskog prosjeka.

Slijede Španija, Litvanija, Češka i Portugal s potrošnjom po stanovniku mjerenom paritetom kupovne moći od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a.

Standard građana Malte, Slovenije, Grčke, Poljske, Slovačke i Estonije bio je prošle godine od 20 do 30 posto ispod prosjeka.

Grupu s najnižom razinom potrošnje po stanovniku, više od 30 posto ispod evropskog prosjeka, čine Rumunjska, Latvija, Hrvatska, Mađarska i Bugarska, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Rumunija je u 2017. godini zabilježila poboljšanje, iskazano u rastu potrošnje po stanovniku mjerene PPS-om na razinu 32 posto ispod evropskog prosjeka. U godini ranije bila je prema revidiranim Eurostatovim podacima 35 posto ispod prosjeka EU-a.

Identičan napredak zabilježen je kod Latvije, koja je također dosegnula razinu od 32 posto ispod prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj je stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u 2017. godini bila 38 posto ispod prosjeka Unije, čime je Eurostat poboljšao procjenu iz juna za jedan postotni bod.

Novi podatak predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2016. godinu kada je potrošnja u Hrvatskoj bila 39 posto ispod evropskog prosjeka.

Time se Hrvatska izjednačila s Mađarskom, čija je potrošnja po stanovniku u 2017. također bila 38 posto ispod europskog prosjeka.

Najlošije i dalje stoji Bugarska, s potrošnjom po stanovniku 46 posto ispod prosjeka EU-a.

Značajne razlike među zemljama Unije uočljive su i pri usporedbi BDP-a po stanovniku, pokazatelja ekonomskih aktivnosti, ističu u Eurostatu.

Prvo je mjesto ponovo zauzeo Luksemburg s BDP-om po stanovniku u prošloj godini dva i pol puta većem od prosjeka Unije. Najbliža mu je Irska s BDP-om po stanovniku gotovo dvostruko većim od prosjeka.

Slijede Holandija, Danska, Austrija, Njemačka i Švedska s BDP-om po stanovniku otprilike za četvrtinu većim od prosjeka Unije.

Belgija je 17 posto iznad prosjeka, Finska gotovo 10 posto, a Velika Britanija i Francuska oko pet posto.

Nešto ispod prosjeka Unije svrstale su se Italija, Malta i Španjolska, s BDP-om po stanovniku do 10 posto ispod te vrijednosti.

Skupinu zemalja s BDP-om po stanovniku od 10 do 25 posto nižim od prosjeka čine Češka, Slovenija, Cipar, Litvanija, Portugal, Estonija i Slovačka.

Poljska, Mađarska, Grčka i Latvija prošle su godine bilježile BDP po stanovniku gotovo trećinu niži od prosjeka.

Hrvatska je zauzela predzadnje mjesto s BDP-om po stanovniku 38 posto ispod prosjeka EU-a. Eurostat je time poboljšao procjenu iz juna za jedan postotni bod.

Novi podatak također pokazuje poboljšanje u odnosu na 2016. kada je hrvatski BDP po stanovniku bio 39 posto ispod europskog prosjeka.

Rumunija je u 2017. zabilježila nešto bolji rezultat od Hrvatske s BDP-om po stanovniku 37 posto ispod evropskog prosjeka.

Začelje liste drži Bugarska s BDP-om po stanovniku 51 posto ispod prosjeka Unije.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*