Kineski ekonomski podaci spustili cijene nafte ispod 61 dolara

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali sporiji gospodarski rast, signalizirajući slabiju potražnju za energentima u najvećem uvozniku nafte na svijetu.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,90 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 52,23 dolara.

Tržište su danas zaokupili kineski podaci, koji su pokazali najsporiji rast prometa u maloprodaji u studenom u 15 godina. Usporio je i rast aktivnosti u industriji, kliznuvši na najnižu razinu u gotovo tri godine.
Kineska prerada nafte u rafinerijama usporila je u odnosu na listopad, što nagovješćuje slabljenje potražnje za naftom. Na godišnjoj je razini ipak porasla, za 2,9 posto.

– Tržište energenata je  na oprezu jer je niz slabih gospodarskih podataka iz Kine potaknuo val dobitonosnih prodaja uoči vikenda – rekao je Stephen Brennock iz PVM Oila.

– Pad cijena pravovremeno nas podsjeća da je potencijal za uzlazni trend u najboljem slučaju skroman – dodaje Brennock.

Osjetniji pad cijena zakočio je dogovor vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje kako bi se ograničila ponuda. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, prošlog je tjedna odlučila smanjiti proizvodnju od početka iduće godine za 1,2 milijuna barela dnevno.

– Tržište će u kratkoročnoj perspektivi i dalje biti prekomjerno opskrbljeno, dok na snagu na stupi OPEC-ov sporazum o smanjenju proizvodnje -tumači Tony Nunan, iz Mitsubishja.

Ako Kina usporava, to je svakako razlog za zabrinutost, dodao je.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je u najnovijem mjesečnom izvješću da će manjak u opskrbi nastupiti u drugom tromjesečju 2019., pod uvjetom da članice OPEC-a i drugi ključni proizvođači poštuju dogovoreno.

– OPEC-ovo smanjenje proizvodnje značajno će utjecati odnos ponude i potražnje u prvom tromjesečju u odnosu na posljednji ovogodišnji kvartal, ali tržišni promatrači možda će morati pričekati da se rezovi vide na podacima o zalihama – pojašnjava Michael Cohen iz Barclaysa.

U sklopu sporazuma vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija planira u siječnju smanjiti proizvodnju na 10,2 milijuna barela dnevno.

IEA je zadržala prognozu za 2019. o rastu globalne potražnje za naftom na 1,4 milijuna barela dnevno, nepromijenjeno u odnosu na prošlomjesečnu prognozu, dok u ovoj godini očekuju rast za 1,3 milijuna barela dnevno.

– Prema našim izračunima opskrba će u idućoj godini zbog OPEC-ovih rezova biti smanjena za 500 tisuća barela dnevno, što znači da će višak iznositi samo 200 tisuća barela dnevno – rekao je Cohen, prenosi SEEbiz.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 58,67 dolara, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*