Ukusna bezalkoholna pića koja će vas zagrijati u hladnim zimskim danima

Šolja toplog napitka odlično dođe u hladnim zimskim danima, a može biti i pravo vrijeme za promjene navika i kušanje novih ukusa. Šefovi kuhinja, autori knjiga o kuhanju i blogeri otkrili su koje napitke da pijete kako biste se ugrijali i kako da ih napravite.
Salep je nezaobilazan u ovoj priči. Datira još iz vremena Osmanskog carstva i njegov glavni sastojak je prašak od pupoljka divlje orhideje koji se pomiješa sa toplom mlijekom. Dobijete kremastu smjesu blage slatkoće. Prema navodima vloggerke Tuline Cakir Akgundogdu, salep je piće koje morate probati prije nego umrete.

Ovo piće ima i brojne zdravstvene beneficije i vjeruje se da razbistruje um, jača srce, poboljšava rad crijeva i sprječava kašalj. Također, zagrijava vaše ruke i tijelo.

Meksički napitak Atole potiče iz antičkog doba. Mješavina je mljevenog kukuruza s vodom, ali danas ga većina pravi s toplim mlijekom. Širom Meksika prodaje se na ulicama, a oni koji ga žele probati mogu ga naručiti putem interneta. Prašak dolazi s okusom jagode, vanilije, kokosa, ananasa, kikirija, bundeve, smokve i tamarinda. Piće se može napraviti i sa čokoladom ili cimetom. Na listi napitaka koje trebate probati je i kafa od ječma ili kako je Talijani zovu Caffe d’orzo. Ne sadrži kafein, a pravi se od mljevenog prženog ječma. Talijani nerijetko daju i djeci ovaj napitak za doručak. Serviraju ga s mlijekom i tostom. Toplo sojino mlijeko najviše se pije u Koreji, Japanu, Kini i na Tajvanu. Možete ga napraviti i sami. Potrebna vam je filtrirana voda, kvalitetna sušena soja, blender i neki sirup. Mliječni koktel je kombinacija ječama i pšenice u prahu, mlijeka i šećera. Izumljen je 1870-ih u Velikoj Britaniji. Ovo je popularno piće i u jugoistočnoj Aziji.

Sbiten je miks vode, meda i začina. Njegova historija vodi do 12. stoljeća i vrlo je popularno piće u Rusiji. Ukoliko ga želite napraviti sami, prokuhajte malo vode, dodajte med i kombinaciju limuna, narandže, džema, štapića od cimeta, klinčiće, svježi đumbir i lišće od mente. Smjesu kuhati 15 minuta, iscijediti i popiti.

Pinolillo potiče od Asteka i slično atoleu pravi se od mljevenog kukuruza. Obično uključuje i kakao, cimet, vaniliju, čija sjemenke i šećer. Ekstremno je popularan u Ekvadoru, Nikaragvi, Hondurasu i Meksiku.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*