Sullivan u Sarajevu: SAD podržava BiH na putu ka NATO-u i EU

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Bosnu i Hercegovinu (BiH) na njenom putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji (EU), rekao je John Sullivan, zamjenik državnog sekretara SAD-a, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sullivan se prethodno tokom boravka u Sarajevu, organiziranog u sklopu posjete Evropi sastao s predsjedavajućim Predsjedništva Miloradom Dodikom, članovima predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, kao i predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i ministrima finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i sigurnosti Draganom Mektićem.

Nakon sastanaka sa zvaničnicima BiH, međunarodnim predstavnicima i članovima civilnog društva i poslovne zajednice, zamjenik državnog sekretara Sullivan održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o odnosu SAD-a prema Bosni i Hercegovini, kao i aktulenim pitanjima. Sullivan je tom prilikom kazao kako s bh. zvaničnicima nije razgovarao o odnosima Srbije i Kosova, već putu BiH ka članstvima u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

Sullivan je kazao kako je cilj posjete da političkim liderima i građanima BiH kaže kako SAD i dalje ostaju opredijeljene za Zapadni Balkan i da su opredijeljeni za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, a u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

”Podržavamo aspiracije BiH za integracije u NATO-u i EU. Pokušaji da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju ili uspostavu trećeg entiteta, narušavaju duh i pismo Dejtona i predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije”, kazao je Sullivan.

Dodao je kako je vrijeme za bh. lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i idu naprijed.

Apelirao je na vlasti u BiH da promoviraju politike koje će dati više šansi građanima za uspjeh i prosperitet, poduzmu neophodne reforme i omoguće integracije u NATO i EU.

“BiH, prethodna nesposobnost njena da provede neophodne reforme da bi vlast bila funkcionalnija, efikasnija i odgovornija, blokirali su i blokiraju napredak ove zemlje. Isto važi i za nespremnost da se isprave loše stvari kao što su diskriminatoroski etnički kriteriji koji sprečavaju kandidiranje nekih građana BiH za neke javne funkcije”, rekao je Sullivan.

Dodao je kako susjedi BiH napreduju i da niko ne želi vidjeti kako ova zemlja zaostaje.

“Zajedno, SAD, Evropa i naši drugi partneri, čvrsto će se obračunavati s onima koji podrivaju ove principe i na bilo koji način, a to uključuje one koji su najekstremniji u tome, koordinirane sankcije u vezi s njihovom mogućnosti putovanja i korištenjem privatne imovine”, rekao je Sullivan.

Istakao je kako će SAD raditi s bh. zvaničnicima u borbi protiv vanjskih sila koje aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom što se tiče unutrašnje stabilnosti.

Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH Sullivan je izrazio frustracije vlade SAD-a tendencijom određenih osoba u javnom životu da koriste zapaljivu retoriku koja unosi podjele.

Apelirao je na više kooperativnosti kako bi BiH napredovala, ali i sve građane da prioritet daju ne zaštiti etničkih privilegija, koje ih odvajaju jedne od drugih, nego promoviranju politika koje otvaraju nova radna mjesta i daju veće šanse, integrisani obrazovni sistem i prosperitet.

“Smatramo da etničke divizije stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti. Ako postoji išta, oko čega treba da se ujedine svi građani BiH, to treba da bude želja da okončaju široko rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstva ove zemlje i tjera mlade ljude iz nje da traže svoju šansu vani, umjesto da ostanu kući. SAD je nepokolebljivo i konzistentno posvećen BiH, principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, kretanju zemlje ka NATO-u i EU-u i njenoj borbi protiv korupcije”, rekao je Sullivan.

Dodao je kako će vlada SAD-a uvijek čvrsto reagovati na bilo kakve prijetnje stabilnosti BiH.

Sullivan je kazao i kako je cilj posjete Sarajevu prenijeti poruku da je SAD posvećena BiH i njenoj budućnosti te naglasio kako nema umanjenja posvećenosti.

“Mi poštujemo instituciju Predsjedništva BiH, sastao sam se s predsjedavajućim Dodikom i druga dva člana Predsjedništva BiH. Poštujem instituciju Predsjedništva BiH i na osnovu toga sam razgovarao s Dodikom, jer poštujemo demokratiju i odluku građana ove zemlje da biraju članove Predsjedništva. To ne mijenja sankcije SAD-a kada je riječ o Dodiku, ali je to samo refleksija činjenice da razgovaramo s institucijom Predsjedništva”, pojasnio je Sullivan.

Dodao je kako nema promjene Dodikovog status, kada je riječ o američkim sankcijama.

Naglasio je i kako SAD s entuzijazmom podržava odluku vlasti BIH da idu dalje ka članstvu u NATO-u.

“Podržavamo odluke koje su vlasti donijele da idu putem ka članstvu u NATO-u i EU. Međutim, moj interes je NATO, jer je SAD osnivač NATO-a i nismo članica EU, ali jesmo njen partner”, rekao je Sullivan.

Naglasio je kako će SAD sarađivati na provedbi puta ka NATO-u.

Istakao je kako poštuju suverenitet BiH i očekuju da to urade i druge zemlje.

“Odluka je vlasti BiH da idu ka članstvu u NATO-u i EU. SAD podržava te odluke“, naglasio je Sullivan i istakao kako ne žele da se bilo koja zemlja miješa u rad vlasti nezavisne i suverene BiH.

Sullivan je dodao kako se SAD suprotstavlja drugima koji bi uveli podjele i kontroverze i pokušavaju sugerirati da vlasti u BiH nisu na pravi način usvojile strategiju članstva u NATO-u.

”Smatramo i da je članstvo u EU i NATO-u ono što je ispravno, ne samo kada je riječ o sigurnosti, nego i za ekonomski razvoj zemlje, da se oslobodi ekonomski potencijal BIH”, rekao je Sullivan.

Istakao je kako je riječ o strategiji koju SAD podržava i smatra da će imati pozitivan uticaj na razvoj BiH, i sigurnosno i ekonomski.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*