CIK BiH danas o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) razmatrat će danas način popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice je: “Prijedlog Uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”.

Riječ je o iznimno važnoj odluci, bez koje nije moguće u potpunosti implementirati rezultate ovogodišnjih izbora.

CIK je na sjednici sredinom novembra razmatrao načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a poslije rasprave je dogovoreno da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH treba primijeniti popis stanovništva Bosne i Hercegovine iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Za primjenu popisa iz 1991. godine je Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), kao i Federalni zavod za statistiku. Stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) zalažu se za primjenu popisa iz 2013. godine.

Sjednica Centralne izborne komisije počinje u 10.00 sati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*