SERBIA - PRESIDENT, addresses the SC. Security Council meeting Security Council resolutions 1160 (1998), 1199 (1998), 1203 (1998), 1239 (1999) and 1244 (1999) Letter dated 14 December 2018 from the Permanent Representative of Serbia to the United Nations addressed to the President of the Security Council (S/2018/1111)

Završena sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a o Kosovu

Savjet bezbjednosti UN-a raspravljao je o Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je uplašen za budućnost srpskog naroda na Kosovu, ali i cijelog regiona. Hašim Tači je rekao da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedjelje i da je vojska trebalo da bude formirana i ranije.

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan Pjer Lakroa (Jean-Pierre Lacroix) predstavio je dešavanja na Kosovu. Istakao je da su dodatno narušeni odnosi Beograda i Prištine, kao i da nije bilo napretka u dijalogu u kojem posreduje Brisel.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je da Priština nije sprovela ono što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i nabrojao sve tačke sporazuma koje je Beograd sproveo u djelo.

“Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova i, štaviše, ugrozili cijelu srpsku zajednicu, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lijekove, i to je oduvijek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU”.

Vučić je naveo i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje “vojske Kosova”, čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje. U njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili.

Kada je reč o zahtjevu Prištine za članstvo u Interpolu, Vučić je rekao da je Srbija branila svoj suverenitet, u skladu sa Poveljom UN.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da se “ništa vanredno nije desilo prošle nedelje”.

“Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka, a kasnili smo jer smo čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali”.

Tači tvrdi da Priština nije donela nijednu odluku koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i planom Martija Ahtisarija, ustavom Kosova i međunarodnim pravom.

Predstavnik SAD-a podržao je transformaciju KBS-a u vojsku.

“Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno pristustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na pravljenje sigurnosne snage”.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da dijeli zabrinutost Srbije. Istakao je da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata. Podsjetio je da su nedavno održane velike vježbe na sjeveru Kosova, što je zastrašilo Srbe.

“Kfor djeluje i izvan svog mandata, obučavajući kosovske snage”.
Francuski predstavnik Fransoa Delatr (Francois Delattre) je pozvao Prištinu da ukine takse.

“Pozivam obje strane da svoje razlike rješavaju kroz dijalog”.
Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs (Karen Pierce) rekla je da transformacija KBS u vojsku spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da bude u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*