Prekid vatre trajao samo nekoliko minuta

Sporazum o prekidu vatre u Jemenu prekršen je samo nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu, saopštili su zvaničnici ove zemlje. Sukobljene strane dogovorile su se da prekid vatre počne da se primjenjuje u luci Hodeida u utorak u ponoć po lokalnom vremenu.

U izvještajima se navodi da su se dogodili sporadični sukobi između Husi pobunjenika i državnih snaga u ovom gradu, koji ima vitalan značaj za dopremanje humanitarne pomoći. Pobunjenici su navodno granatirali državne snage u istočnom dijelu Hodeide, prenio je BBC. Jedan provladin zvaničnik rekao je agenciji AFP da sukobi još traju.

Prekid vatre dogovoren je na razgovorima pod okriljem UN u Švedskoj prošle sedmice i postojala je nada da će to biti prekretnica ka okončanju četvorogodišnjeg građanskog rata u Jemenu. Hodeida je udaljena 140 kilometara zapadno od glavnog grada Sane i četvrti je po veličini grad u Jemenu. Hodeida je bila veliki ekonomski centar prije nego što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad gradom krajem 2014. godine.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*