CIK BiH omogućio nesmetan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.
– Mi smo to uradili koristeći se svim načelima Ustava FBiH, Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. Ova odluka stupit će na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku što znači u narednih dan-dva – rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Dodao je da se navedenom odlukom omogućen nesmetan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

– Mi smo to uradili i pored toga što postoje sporenja treba li to raditi CIK ili zakonodavac. Također, nije nađeno rješenje da se uključe stanovnici Brčko Distrikta, pa to ostaje u zadaći ustavotvorcu i zakonodavcu – poručio je Petrić.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi Popis iz 2013. godine.

SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Današnju odluku CIK-a smatramo političkom, a ne stručnom – ističu iz te stranke.

Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a, saopćeno je iz te stranke.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*