Pogledajte odakle će biti birano manje, a odakle više Hrvata, Srba i Bošnjaka

Dugoočekivana odluka Centralne izborne komsiije BiH o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH danas je donesena, a ona u praksi znači da će se za popunjavanje tog zakonodavnog tijela koristiti popis stanovništva iz 2013. godine, uz princip da se iz svakog kantona bira najmanje jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu.
Matematička raspodjela kaže da će koristeći popis iz 2013. godine najviše Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH biti birano iz Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo i to po trojica.

Iz USK će biti birana dvojica Bošnjaka, dok će iz ostalih šest kantona biti biran po jedan delegat iz reda Bošnjaka.

Ovom odlukom najviše Hrvata će biti birano iz Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona i to po trojica iz svakog. Dva delegata iz reda Hrvata će biti birana iz Kantona 10, dok će po jedan biti biran iz USK, Posavskog kantona, TK, ZDK, BPK i Kantona Sarajevo.

Najviše Srba u Dom naroda Parlamenta FBiH će biti birano iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 i to po trojica. Po dvojica će biti birana iz USK, TK i HNK, dok će po jedan biti birani iz Posavskog kantona, ZDK, BPK, SBK i i ZHK.

Iz reda Ostalih po dvoje delegata će biti birano iz Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, a po jedan iz USK, ZDK i SBK.

Tom raspodjelom konstitutivni narodi će u Domu naroda imati po 17 delegata, dok će iz reda Ostalih biti njih sedam.

Najveća razlika u odnosu na raspodjelu delegata po popisu iz 1991. godine odnosi se na broj Hrvata iz određenih kantona. Tako će prema ovoj raspodjeli jedan Hrvat manje biti biran iz ZDK, a jedan više iz ZHK.

Kada su u pitanju Srbi, najveća promjena se odnosi na Kanton Sarajevo. Prema popisu iz 1991. iz ovog kantona ih je bilo birano čak pet, dok će ih prema popisu iz 2013. biti birano troje. Također više Srba će biti iz Kantona 10, a jedan manje iz HNK. Jedan Srbin više će biti biran i iz ZDK, u odnosu na popis iz 1991.

Jedan Bošnjak više će biti biran iz Kantona Sarajevo prem apopisu iz 2013, a jedan manje u TK.

Kada su u pitanju Ostali, prema posljednjem popisu imat će delegata iz USK, ali će izgubiti delegata iz HNK.

Treba napomenuti da će na ovu odluku CIK-a biti podnesena apelacija za ocjenu ustavnosti kod Ustavnog suda BiH, pa će tek nakon sudske odluke ova raspodjela biti pravosnažna.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*