Burne reakcije stranaka na Odluku CIK-a

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je da će uslijediti apelacija Ustavnom sudu, pa i rasprava u državnom parlamentu, povodom današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH.
Centralna izborna komisija je danas, naime, odlučila da prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH treba koristiti popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Magazinović, pak, smatra da CIK tom odlukom, suprotnom Ustavu FBiH i politički obojenom, po njegovom mišljenju, u velikoj mjeri narušava dignitet izbornog procesa i same institucije.

Demokratska fronta smatra da je time prekršen Ustav FBiH.
“Prekršen je član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav FBiH”, tvrdi DF.

“Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte”, zaključuje se iz DF-a.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine.
“SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnju odluku CIK-a smatramo političkom, a ne stručnom”, navodi se u saopćenju.

SDA će, preko ovlaštenih apelanata pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*