Kuba odbila ustavni amandman o legalizaciji istospolnih brakova

Kuba je u utorak odbila amandman na novi ustav koji bi otvorio put legalizaciji istospolnih brakova, u znak “poštivanja različitih mišljenja”.

Komisija zadužena za izradu novog ustava predložila je da se izbaci amandman koji bi otvorio vrata istospolnim brakovima jer kaže da je brak zajednica “dvoje ljudi… s apsolutno istim pravima i obvezama”, na što su se pobunili crkva i većina građana.

Prvi nacrt novog ustava, koji je objavljen u julu, uključivao je član koji je redefinirao brak kao rodno neutralan, a ne između muškarca i žene, projekt kojeg je promovirala, kći  Raula Castra, vođe Komunističke partije, prenosi Reuters.

Komisija zadužena za izradu novog ustava Kube revidirala je izvorni nacrt kako bi potpuno uklonila pojam braka.

Komisija je u utorak saopćila Narodnoj skupštini da pitanje braka treba, umjesto u ustavu, tretirati u porodičnom zakonu koji će se uskoro biti ažuriran nakon usvajanja novog ustava.

Mariela Castro, kubanska zastupnica  i kći šefa komunističke partije Raul Castra, zalaže se da homoseksualni brak bude uključen u proces ustavne reforme.

Reforma obuhvata širok spektar savremenih promjena u kubanskom ustavu iz 1976. godine, koji je bio namijenjen ekonomiji sovjetskog tipa. Komunistička vlada polako uvodi tržišne reforme i nastoji potaknuti veću interakciju s globalnom ekonomijom.

Homoseksualnost je bila proganjana u godinama nakon revolucije 1959. koju je vodila porodica Castro, ali Kuba je okončala antigay politiku i zabranila diskriminaciju na radnom mjestu po tom osnovu. Mariela Castro postala je istaknuta aktivistica gay prava.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*