Pohod na četiri olimpijske bh. planine uspješno okončalo 48 planinara

U organizaciji Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine uspiješno je realizovan “Pohod na četiri olimpijske planine” na prvi dan zime ove godine.

Planinari su Bjelašnicu (vrh Opservatorija 2067 m/nv), Jahorinu (vrh Ogorelica (1916 m/nv), Igman Crni vrh (1647 m/nv) i Trebević (vrh Sofe (1629 m/nv).

Pohode je organizovala i sprovela Komisija za planinarske vodiče PS FBiH sa certificiranim i iskusnim planinarskim vodičima. Na pohod se prijavilo i učestvovalo ukupno 48 planinara iz Planinarskih društava sa područja Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Vareša i drugih društava iz FBiH.

Uslovi za upone su bili otežani, zbog lošijim vremenskim prilika uz napomenu da se gotovo sve planinarske staze bile zatrpane novim snijegom. Vrijeme prohladno, bez padavina, sa nanosima snijega ali i uprkos lošijim vremenskim uslovima uz dobru oranizaciju i napor učesnika uspiješno su osvojena sva 4 vrhova olimpijskih planina oko Sarajeva.

Na sva četiri vrha izvršeno je mapiranje i postavljene su državne zastave, zastava PS FBiH, zastava Sarajevske zime i drugih organizacija koje su vezane za navedenu manifestaciju a projekat je u jednom dijelu realizovan u saradnji sa “Međunarodnim centrom za mir”.

Ovaj pohod se realizuje već drugu godinu zaredom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*