Branko Petrić: Nema bojkota sjednica CIK-a, ne zastupam ni SDS ni SNSD nego zakon

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda Branko Petrić demantirao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da je izostao sa sjednice te državne institucije u petak zbog svog protivljenja rješavanju prigovora SDS-a, odnosno da je u službi SNSD-a, kao i da zbog toga ne postoji nikakav sukob unutar CIK-a BiH.

“Niti ima govora, niti je riječ o SDS-u niti SNSD-u. Ja sam u više navrata potencirao da Centralna izborna komisija BiH u roku procesuira i riješi prigovore po svim žalbama ne čekajući utvrđivanje rezultata općih izbora u BiH. To je moguće, jer mi možemo odbaciti prigovor kao nedopušten ili se na drugi način odrediti s obzirom da postoji bojazan da ćemo nakon utvrđivanja rezultata biti zatrpani raznim prigovorima stranaka. U tom kontekstu ih je bolje rješavati što prije. Proizvodnja unutrašnjih sukoba očito nekome odgovara”, naglasio je Petrić.

Član CIK-a BiH naglasio je kako je sjednica te državne institucije u petak, 17. oktobra bila “rutinska”, a kako je on u to vrijeme imao zakazane ljekarske preglede u Doboju, te da je to bio jedini razlog njegovog izostanka, a ne nikakav bojkot ili destruktivno djelovanje.

Naveo je kako je u petak bio izvan Sarajeva jer “ništa nije bilo zakazano, te da je tek kasnije saznao da je sjednica taj dan održana”.

“Krenuo sam na sjednicu CIK-a BiH koja se održava večeras u Sarajevu. Dakle, ne radi se ni o kakvom bojkotu. Nisam niti zastupam interese bilo koga osim efikasnog i zakonskog sistema odlučivanja. Proizvodnjom kriza i unutrašnjih sukoba bave se spletkaroši”, naveo je Petrić.

(Anadolija)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*