Stručnjaci i oboljeli poručuju: Borba protiv karcinoma dojke ne smije stati

Dvodnevna regionalna konferencija o karcinomu dojke počela je danas u Sarajevu u sklopu Projekta osnaživanja zdravlja žena (WHEP).

Na konferenciji učestvuje više od stotinu medicinskih stručnjaka, predstavnika ministarstava zdravlja iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH i SAD, kao i žene iz regije koje su preživjele bolest.

Cilj skupa je razmjena informacija i iskustava, te diskusija o tome na koji način ova tri sektora mogu raditi na unapređenju dijagnostike i tretmana oboljelih od karcinoma dojke i kako pružiti podršku oboljelima.

Fokus konferencije bit će na nacionalnim strategijama za prevenciju malignih bolesti, ranom otkrivanju karcinoma, tretmanima koji su dostupni pacijentima u regiji, kao i na ulozi pacijenata i snazi pojedinca u unapređenju zdravlja.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravlja, a prisustvuju joj i predstavnici Ambasade SAD u BiH, te američkih humanitarnih organizacija American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) i Susan G. Komen.

(Klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*