Tuš ostavio više od 20 miliona KM duga i 550 radnika bez posla

Slovenački trgovački lanac Tuš objavio je jučer da zatvara sve svoje markete u BiH, a prema prvim saznanjima ukupna dugovanja ove kompanije prelaze 20 miliona maraka. Bez posla je ostalo 550 radnika, mnogobrojni dobavljači su ostali praznih ruku i tek ostaje da se vidi da li će pravni lijekovi sanirati ovu ekonomsku i privrednu upalu.

U obavještenju uprave Tuša, koje je stiglo na adresu 92 dobavljača u BiH, navodi se da je Tuš, zbog teške situacije i nestabilnog okruženja, pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u BiH.

Firma je ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni postupci određenih dobavljača, koji nisu imali razumijevanje za situaciju.

Uprava za indirektno oporezivanje pokrenula je opsežnu kontrolu, potvrđujući da je Tuš neopravdano tražio povrat poreza na dodanu vrijednost, da vrši sumnjive transakcije s povezanim pravnim licima, kao i da su obje firme (Tuš i Tuš Trade) u milionskim gubicima.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da je firma Tuš-Trejd ranije podnijela zahtjev za odgođeno plaćanje duga, koji je odbijen, jer nije bilo elemenata osiguranja njegovog plaćanja.

“Kontrolom je do sada utvrđeno da je firma Tuš-Trejd fakturisala kompaniji Tuš opremu u vrijednosti većoj od pet miliona KM na osnovu čega kompanija Tuš zahtijeva povrat PDV-a od 721.000. Zahtjev za povrat PDV-a obustavljen do daljnjeg. UIO BiH je već održala određene sastanke, a predmet je proslijeđen istražnim

organima da bi u potpunosti bilo utvrđeno činjenično stanje u vezi sa ovim firmama”, dodao je Kovačević.

Direktor kompanije “Spektar drink” iz Bijeljine Đorđe Slavinjak rekao je da se Tuš od dolaska u BiH ponašao kao neprikosnoveni gazda, a da su dobavljače tretirali kao mala i beznačajna preduzeća.

“Moja firma je imala jednu saradnju sa njima. Uložili smo sve sa svoje strane. Svake godine smo bili u minusu, a onda sam ja rekao da više ne možemo tako. Bili su nam dužni oko 70.000 KM. Na vrijeme smo obustavili saradnju i povukli crtu. Uz prijetnju sudom uspjeli smo da vratimo naš novac prije godinu i po. Čujem da brojne kolege sada imaju velika potraživanja od njih. Dokazuje se samo nešto što sam već odavno znao, a to je da niko sa strane nije došao da nam donese nešto dobro ovdje, nego samo da uzme odavde i da to odnese tamo odakle je stigao”, istakao je Slavinjak.

Kako su prije nekoliko dana objavili slovenski mediji, Tuš je prije nekoliko dana prodao vlastiti operater mobilne telefonije Tušmobil beogradskoj United grupi, vlasniku SBB kabelskog operatera u Srbiji.

Navodno je pri tome postignuta prodajna cijena od 120 miliona eura. Prema informacijama bh. dobavljača, Tuš je opskrbljivalo oko 100 firmi, a svaka od njih potražuje od 500 do 200.000 eura.

(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*