Vulkan Sinabung počeo izbacivati užarenu lavu

Indonezijske vlasti javljaju da je vulkan Sinabung počeo izbacivati lavu nakon što je proteklih 15 dana enormnim količinama pepela u potpunosti prekrio pojas od 30 kilometara oko sebe, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz indonezijske Civilne zaštite upozoravaju da u vulkanu i dalje odjekuju eksplozije i da se povećava količina oslobođenog pepela u zraku, koji se vertikalno uzdiže i do tri kilometra.

Užarena lava iz vulkana počela je izbijati jučer nakon niza jačih eksplozija, a na obroncima vulkana je izbilo i nekoliko šumskih požara.

“Posljednji niz eksplozija je od jučer izazvao i erupciju lave. To se vidi i golim okom. Vatrogasne ekipe su spremne da spriječe širenje požara prema naseljenim mjestima. Još uvijek nema evakuacije stanovništva”, kazao je Armen Putra, rukovodilac tima za nadzor vulkanskih aktivnosti Sunabunga.

Velike koncentracije pepela oslobođene iz vulkana u proteklim danima su zagadile pitku vodu u regiji. Zagađenje pitke vode je uzrokovalo velike probleme stanovnika u nekoliko okolnih naseljenih regija. Stanovnici se trenutno vodom snadbijevaju sa rijetkih izvorišta koja su ostala van dometa pepela.

Mještani naselja u blizni vulkana Sinabung na sjeveru otoka Sumatra zbog velikih količina vulkanskog pepela već danima moraju nositi maske i kišobrane kako bi se zaštitili. Cijela regija je prektivena bijelim pepelom, a saobraćaj je znatno otežan zbog smanjene vidljivosti. Nastava u školama je obustavljena.

Vulkan Sinabung je smješten na sjeveru otoka Sumatra i mirovao je četiri stoljeća, a nove aktivnosti u vulkanu zabilježene su prije tri godine. Posljednja erupcija zabilježena je početkom ove godine, kada je život izgubilo 16 osoba.

Jake eksplozije i erupcije pepela počele su početkom oktobra, a lokalne vlasti čine sve kako bi spriječili nova stradanja ljudi, ali još uvijek nema odluke o evakuaciji stanovništva.

(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*