Tuzlak Sanel Redžić jedan je od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije koji trenutno ima blistavu svjetsku karijeru, a svoje porijeklo nije zaboravio…

Sanel Redžić, bosanskohercegovački gitarista klasične muzike, rodom iz Tuzle a trenutno nastanjen u Njemačkoj, jedan je od učesnika programa prenosa znanja iz iseljeništva u javne institucije u Bosni i Hercegovini koji se realizuju u okviru projekta Dijaspora za razvoj.

Riječ je o projektu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). Njegov angažman realizovan je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje je studentima prenosio svoje bogato znanje na klasičnoj gitari koje je godinama sticao širom svijeta.

Pored angažmana na Muzičkoj akademiji Sanel je održao i koncert u Ateljeu Figure u Sarajevu te je mentorisao mlade muzičare u okviru Zimske škole gitare koja se održava u Čapljini.

Redžić je jedan od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije koji trenutno ima blistavu svjetsku karijeru. Uz veliki repertoar, koji se sastoji od muzike baroka pa sve do moderne muzike, stvorio važno ime na internacionalnoj sceni. Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju “Franz Liszt” u Weimaru, gdje je studirao kod Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena.

U toku studija imao je priliku pohađati i masterklase kod mnogih profesora gitare kao što su Costas Cotsiolis, William Kanengiser, Judicael Perroy, Aniello Desiderio, Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Petr Saidl, Jorgos Panetsos, Thomas Offerman, Jozef Zsapka, Darko Petrinjak i mnogi drugi.

Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1000 nastupa i solo koncerata u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Čileu, Kini, Japanu, Indiji i SAD-u. Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall, Smetana Hall Prague, International House of Music Moscow, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim.

Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, “Forum Gitarre Wien”, Markneukirchen, Changsha u Kini, “Anna Amalia” Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, “Andres Segovia” Velbert, Kutna Hora, “Guitarmania” u Lisabonu ili “Guitar Art Festival” u Beogradu, stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad. U međuvremenu je i sam postao član žirija na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase.

Ovaj mladi umjetnik, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, redovno održava koncerte i u BiH. Redžić, zajedno sa kolegama  Predragom Stankovićem, profesorom tuzlanske muzičke škole iz čije klase su izašli neki od najboljih gitarista nove generacije, i Denisom Azabagićem, profesorom na Roosevelt univerzitetu u Čikagu, već četvrtu godinu zaredom krajem jula organizuje Ljetnu školu gitare http://prst.ba/ za mlade muzičare u Eko zoni Zlača kod Banovića.

Škola je međunarodnog karaktera a među polaznicima su i mladi muzičari iz dijaspore. Zbog velikog interesa i uspjeha ove ljetne škole, ustanovljena je i Zimska škola gitare u Čapljini koja je početkom januara 2019. godine održana po drugi put. Redžić ističe kako mu je veza sa zemljom porijekla veoma važna te da kada god je u mogućnosti radi sa mladim ljudima iz BiH.

(TIP/Piše: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*