Saopćenje Vlade TK o problemima radnika Dite

Svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici fabrika „Dita” ali i drugih privrednih društava koja se nalaze u teškoj situaciji, Vlada Tuzlanskog kantona ističe da je činila maksimalne napore u cilju revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje što je faktografski prezentirano na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona održanoj 7. oktobra 2014.

Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama TK naišao je na prepreke zbog čega je ovaj proces zaustavljen.

Vlada TK je na sjednici Kolegija 16. oktobra zauzela stav u kojem se kaže: „Obzirom na postupke koji se vode pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, te dostavljena i izražena mišljenja pojedinih organa i institucija pri Vladi Tuzlanskog kantona, a u vezi sa postupkom kupoprodaje dionica „Dita” d.d. Tuzla, Vlada TK ne može davati bilo kakva očitovanja a koja se odnose na navedeni postupak.”

Bez obzira na zaustavljanje napora po odobrenom modalitetu, Vlada TK i dalje ostaje posvećena rješavanju, u okviru zakonom dopuštenih mogućnosti, radno-pravnog statusa radnika „Dite” i pokretanju proizvodnje u jedinoj fabrici praškastih deterdženata u Bosni i Hercegovini.

Radi podsjećanja napominjemo da je „Dita” privredno društvo u kojem su u junu 2002. godine 59% ukupnog kapitala kupili radnici „Dite”. U oktobru 2005. godine Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike tj. radnici ispunili sve ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne i postale privatne, a privatizacija ovog društva je proglašena uspješnom.
Svoje dionice radnici su putem burze prodali preduzeću „Lora” iz Sarajeva, koje je steklo većinski paket od 84% i preuzelo upravljanje „Ditom” te počelo bilježiti pozitivne rezultate, ali i stvarati enormno velike obaveze. Sve to je kulminiralo 2010. godine od kada radnici ne rade i ne primaju plaće, niti se za njih uplaćuju doprinosi. Većinski vlasnik je u januaru podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka koji je izazazvao dodatno nezadovoljstvo radnika i čemu su se oštro usprotivili.
Unatoč tome Vlada Tuzlanskog kantona i dalje je spremna uključiti se, te zajedno sa Sindikatom „Dite” tražiti rješenja,
u okviru zakonski dopuštenih mogućnosti.

( Odjeljenje za informisanje TK / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*