Pokrenuta procedura za opoziv Ivana Del Vechija (VIDEO)

Pokrenuta je procedura za opoziv ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija. Potvrđeno je ovo za Federalnu TV iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske. Podsjetimo, Del Vechio je bio u Banjoj Luci 9. januara, kada je obilježen neustavni dan RS-a. Osude zbog prisustva hrvatskih predstavnika i dalje pristižu.

Neustavna proslava dana RS-a i zvanično je prerasla u diplomatski skandal. Ne prestaju reakcije niti iz naše zemlje, ali ni susjedne Hrvatske. Oni su, ipak, nešto konkretniji. Ambasador Ivan Del Vechio odmah je pozvan na informativni razgovor.

Kasnije je, za pojedine medije, stiglo i opravdanje, koje, očigledno, nije pilo vode. Del Vechio poručuje – nije bio na proslavi već na sastanku sa Dodikom. Samo je datum nespretno izabran. Iako mu je četverogodišnji mandat istekao prošle godine, Vlada ga nije htjela smijeniti zbog izborne godine. Ipak, odlazak u Banju Luku skupo ga je koštao jer je pokrenuta procedura za njegov opoziv.

“Za nas je najvažnije da on tog dana tamo nije trebao biti. Hrvatska politika se u vezi s tim datumom nije promijenila”, kazala je Marija Pejčinović-Burić, ministrica vanjskih i evropskih poslova RH.

Prisustvo hrvatskog ambasadora i drugih zvaničnika, poručuju hrvatski evropski parlamentarci, ne bi se trebalo negativno odraziti na položaj Hrvatske u Evropskoj uniji.

U Banjoj Luci bili su i hrvatski predstavnici naše zemlje, predvođeni liderom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem. Iz ove stranke stigla je podrška predsjedniku. Nisu im bitne reakcije koje su uslijedile, niti je sporan odlazak Čovića. Problem su im jedino mediji iz Sarajeva koji su o ovome izvijestili: “Bošnjački mediji, svi odreda neskloni istini i činjenicama, ponovo i uporno, namjerno šire pogrešne interpretacije, neistine i podvale”.

U istom tonu nastavio je i aktuelni ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda: “Huškačka medijska izvješća napisana su u poznatim političkim središtima, a posjeta hrvatskih dužnosnika Banjoj Luci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije listopadskih izbora. Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje”.

Po svemu sudeći, hrvatski političari naše zemlje nisu pratili izvještaje hrvatskih medija, a oni ih nisu štedjeli.

“Uz hrvatske novce Draganu Čoviću se jednako milo milovati s Miloradom Dodikom. Dodik je sve ono što bi Čović htio biti-  predsjednik paradržave u kojoj sam sa svojima vrtiš sve pare države. A Čović je sve ono što Dodiku treba dok se šuta sa bh. ustavom – mali hrvatski gnom koji će mu laštiti cipele. A sad se vi pitate gdje su bh. Hrvati? Čoviću netko treba ulaštiti cipele, ne postoji on zbog njih nego oni zbog njega”, riječi su koje je izrekao Zoran Šprajc, urednik RTL direkta.

U mnoštvu negativnih reakcija, pozitivna stiže od domaćina proslave – Milorada Dodika: “Veoma sam zadovoljan i zahvalan sam Draganu Čoviću što je bio s ljudima iz hrvatskog naroda ovdje i mislim da to zaslužuje našu pažnju”.

Ni danas ne izostaju reakcije onih koji osuđuju prisustvo hrvatskih zvaničnika.

“Od 220.000 katolika Hrvata na podučju RS-a, sada imamo oko 8.000. Odlazak izaslanstva na čelu s Draganom Čovićem vidimo kao ruganje svim Hrvatima koji su protjerani s tog područja, odnosno ruganje svim žrtvama”, poručuje Nikola Raguž, predsjednik HSP-a BiH.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor podsjeća da je na proslavi neustavnog dana RS-a Dragan Čović bio u društvu Aleksandra Vulina koji je u RH proglašen personom non grata, a obojica na dodjeli odlikovanja ratnom zločincu Slavku Lisici – u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Šibeniku, te ističe da svi koji to budu i dalje spominjali mogu očekivati da će ih se prozivati da mrze sve što je hrvatsko.

Još je samo ostalo neodgovoreno, jesu li politički dogovor i koalicioni odnosi prevagnuli nad događajima iz prošlosti?

(federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*