Meteorolozi demantirali navode pojedinih medija: BiH ne prijeti nikakva oluja iz Austrije

Ilustraciju kako snažna oluja prijati i BiH demantirali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ilustraciju kako snažna oluja prijati i BiH demantirali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Ukupno 24 hidrometeorološke stanice širom Austrije zabilježile su brzine vjetra iznad 100 kilometara na sat, što je uzrokovalo kidanje stabala, javili su tamošnji mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Mediji u Bosni i Hercegovini danas su izvjesitli kako sada snažna oluja ide prema Balkanu, a da će zahvatiti i Bosnu i Hercegovinu. Oluja je nazvana imenom „Gonzolo“.

No, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u prognozi vremena za naredna četiri dana nigdje ne predviđaju snažne vjetrove koji bi mogli u našoj zemlji mogli ostaviti posljedice.

Za četvrtak meteorolozi u BiH očekuju oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padavina očekuju se prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnje temperature od 1 do 5, na planinma od -5 do 0, na jugu zemlje do 9, a dnevne od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

Za petak najavljuju pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje kiša, a u Hercegovini, uglavnom, u jutarnjim satima. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina. Očekivana količina padavina u toku 24 h: od 1 do 5, na sjeverozapadu zemlje od 10 do 20 l/m2 . Jutarnje temperature od 2 do 7, na jugu do 10, a dnevne od 4 do 12, na jugu do 16 °C.

U subotu će biti pretežno oblačno vrijeme, po kotlinama sa maglom ili sumaglicom. Poslije podne na jugu postepeno razvedravanje.

Jutarnje temperature od 3 do 7, na jugu do 10, a dnevne od 8 do 14, na jugu do 17 °C.

U nedjelju sunčano uz umjerenu oblačnost. Dnevne temperature od 5 do 10, na jugu do 15 °C.

Tokom naredne sedmice meteorolozi u BiH očekuju suho i stabilno vrijeme, prenosi NAP.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*