Radmanović: Ne postoje uslovi za rad Parlamenta BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da se sjednice ovog doma neće održavati dok ne bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Radmanović je rekao da je demokratska praksa svih, pa i u BiH, da su izbori svake četiri godine i da na izborima narod pokazuje kome daje povjerenje da njegovo ime upravlja zemljom.

“To podrazumijeva da nakon svih izbora dođe do formiranja nove vlasti. Svi oni koji kažu da bez obzira na izbore može ostati stara vlast i nakon četiri godine, ruše demokratski dostignut nivo razvoja društva u svojoj zemlji. Tako i partija (Demokratska fronta) Željka Komšića, koja se i rukama i nogama zalaže za neku njima znanu BiH, kaže da izbori nisu ni bili potrebni. Mi u SNSD-u mislimo potpuno obrnuto”, rekao je Radmanović.

On je za “Glas Srpske” istakao da je zbog toga ova stranka pokrenula pitanje konstutuisanja Predstavničkog doma, izabrala delegate u Dom naroda i pokrenula pitanje izbora Vijeća ministara.

Radmanović kaže da je sada teško procijeniti kada će doći do izbora predsjedavajućeg Vijeća, ali da SNSD smatra da je taj posao trebalo odavno da bude završen.

Na pitanje da li će se sjednice parlamenta zakazivati i održavati do odluke Predsjedništva BiH o predsjedavajućem Vijeća ministara, Radmanović je naveo da za tim nema potrebe.

“Na sjednici Kolegijuma smo zaključili da nema potrebe da se to radi. Nema uslova za formiranje ni stalnih komisija, a samim tim i za rad parlamenta, jer prva tačka naredne sjednice mora biti izbor komisija”, rekao je Radmanović.

SNSD je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH predložio bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltiju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*