Bruxelles – EU danas počinje težak samit o energiji i klimi

Čelnici 28 zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak na samitu na kojem će pokušati postići dogovor o okviru za klimatsku i energetsku politiku, a što je ujedno i oproštajni samit za Hermana Van Rompuya i Josea Manuela Barrossa.

Predsjedniku Evropskog vijeća Hermanu Van Rompuyu mandat ističe 30. novembra, a 1. decembra njegovu dužnost preuzima bivši poljski premijer Donald Tusk, koji će predsjedavati samitom u decembru.

Barrosov mandat nakon punih 10 godina završava za nekoliko dana i 1. novembra dužnost preuzima nova Komisija na čelu s Jeanom-Claudom Junckerom.

Glavna tema samita je energetsko-klimatski paket oko kojeg još nema saglasnosti među zemljama članicama. Evropska unija želi zacrtati ambiciozne ciljeve o smanjenju stakleničkih plinova, udjelu obnovljivih izvora energije, energetskoj učinkovitosti, ali ispunjavanje tih ciljeva jako će puno koštati, a kako sve države članice nisu u istoj poziciji, jako je teško postići saglasnost.

Riječ je o vrlo osjetljivim pregovorima, a mnogi tvrde da je ovo jedan od najtežih samita nakon onih kada se spašavala eurozona da ne potone.

Podloga za raspravu je prijedlog koji je Evropska komisija predstavila početkom ove godine s ciljem izgradnje konkuretnog i sigurnog energetskog sistema koji osigurava energiju po dostupnim cijenama za sve potrošače, povećava sigurnost opskrbe energijom, smanjuje ovisnost o uvozu energenata i otvara mogućnosti za stvaranje novih radnih mjesta.

Najvažniji dio Komisijina prijedloga je da se zacrta cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. za 40 posto u odnosu na nivo emisije iz 1990.

Komisija također predlaže da se do 2030. poveća dio obnovljivih izvora energije na najmanje 27 posto i da se ostvare uštede u potrošnji energije za 30 posto u odnosu na 1990. Taj prijedlog se temelji na dosad postignutim dostignućima, primjera radi, nove zgrade danas troše polovinu energije u odnosu na 80-te godine, a industrija troši 19 posto manje energije u odnosu na 2001.

Među zemljama članicama zasad nema suglanosti oko tih ciljeva, kao ni oko toga trebaju li ti ciljevi biti obvezujući ili ne.

Najveći otpor tako ambicioznim ciljevima pružaju zemlje Višegradske skupine, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska jer bi ispunjavanje tih ciljeva podrazumijevalo goleme troškove za njihovu industriju.

Stajališta zemalja članica se stalno mijenjaju tako da informacije o njihovim pozicijama koje su do sada procurile u javnost nisu uvijek pouzdane. Prema jednoj od tih informacija, za Hrvatsku je prihvatljivo da kao obvezujući cilj bude 40 posto smanjenja emisije stakleničkih plinova, a što se tiče energetske efikasnosti zauzima se za uštede od 25 posto i to kao neobvezujući cilj. Što se tiče udjela obnovljivih izvora, Hrvatska podržava prijedlog o 27 posto kao obvezujući cilj.

Dio zemalja članica želi ambicioznije ciljeve i predlaže da se u zaključcima navede “najmanje” 40, 30 ili 27 posto želeći tako da se izbjegne postavljenje plafona.

Zemlje Višegradske skupine naročito se boje da bi ispunjavanje tih ciljeva dovelo do poskupljenja energenata za njihovu industriju, čime bi ona izgubila na konkuretnosti.

U svakom slučaju, najvjerojatnije je da će evenutalni dogovor morati uključivati kompenzaciju za one zemlje pred kojima je najskuplja prilagodba.

Na samitu će se također razgovarati i o ekonomskoj situaciji u Evropskoj uniji te o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima. Nakon završetka summita 28-osmorice, u petak popodne odvojeno će se sastati čelnici zemalja članica eurozone, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*