U grčkom parlamentu rasprava o sporazumu s Makedonijom

Grčki parlament počeo je u ponedjeljak raspravu o povijesnom sporazumu čiji je cilj normaliziranje odnosa s Makedonijom, dan nakon što su u Atini izbili nasilni protesti protiv sporazuma.

Prespanskim sporazumom bi Makedonija promijenila  naziv u Republika Sjeverna Makedonija, dok bi u zamjenu Grčka povukla svoje primjedbe na ulazak sjevernog susjeda u NATO, a potencijalno i za Evropsku uniju.

O sporazumu se raspravljalo u ponedjeljak u odboru grčkog parlamenta za odbranu i vanjsku politiku, koji je pod snažnim kritikama opozicijskih stranaka koje kažu kako previše priznaje Makedoniji.

Plenarna sjednica grčkog parlamenta započet će raspravu u srijedu, prije glasaja koje je okvirno zakazano kasno u četvrtak.

Vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa bori se da osigura većinu koja je potrebna za sporazum i možda će trebati podršku čak šest zastupnika opozicije, navodi AP.

U nedjelju, nekoliko desetaka hiljada ljudi okupilo se ispred parlamenta kako bi protestirali protiv sporazuma, a najmanje 25 policajaca ozlijeđeno je tokom sukoba sa demonstrantima.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*