Pravnici očekuju promjene nabolje u Tužilaštvu BiH nakon imenovanja Gordane Tadić

Advokatica Vasvija Vidović ističe da očekuje da će Tadić kao odgovorna osoba za rad i stanje u Tužilaštvu BiH učiniti više promjena u radu i funkcionisanju tog tužilaštva i da će intenzivnije raditi na provođenju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

“Isto tako očekujem da će se s više organiziranosti i više odgovornosti raditi na najsloženijim predmetima korupcije. Te istrage su do sada bile beznačajne i pogotovo beznačajne optužnice s obzirom na nadležnost Tužilaštva”, rekla je Vidović.

VSTV je danas nakon diskusije s devet glasova za, dva protiv i dva suzdržana izabrao Gordanu Tadić za novu glavnu tužiteljicu na šestogodišnji mandat.

Advokat Asim Crnalić, bivši član VSTV-a, kazao je da je Tadić dobar izbor jer se radi o tužiteljici s velikim iskustvom koja je obnašala funkciju vršioca dužnosti i mišljenja je da nije bilo razloga mijenjati je s te pozicije, pa se njeno imenovanje moglo očekivati.

“Može se očekivati promjena nabolje u radu Tužilaštva, jer je njena pozicija bila, kako bih rekao, nestabilna, pošto biti v.d. tužitelj je uvijek nešto neizvjesno. Mogla je biti v.d. tužitelj tri mjeseca, a bila je dvije godine. Dok ste vršilac dužnosti na vas gledaju kao na privremenu funkciju. Sada će biti glavna tužiteljica s punim mandatom i može odlučnije rukovoditi tužiteljstvom. Zbog toga očekujem da će Tužilaštvo biti uspješnije u svom radu”, istakao je Crnalić.

Advokat Miodrag Stojanović je kazao da uime advokature Republike Srpske glavnoj tužiteljici od srca želi uspješan rad.

“Mislim da je izabrana ličnost koja odgovara svojim profesionalnim, ljudskim i moralnim kvalitetima za to mjesto, ne potcjenjujući ni njene protivkandidate ni Muniba Halilovića ni Dianu Kajmaković. Oboje su bili ozbiljni i odgovorni kandidati, izbor je bio između tri dobra kandidata”, rekao je Stojanović.

Branko Perić, sudija Suda BiH, kazao je da nema nikakav komentar o izboru glavne tužiteljice i da nije za komentiranje.

Osim Tadić, kandidati za glavnog tužioca koji su danas pred VSTV-om iznijeli plan su Diana Kajmaković i Munib Halilović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*