Kosovo odbilo prijedlog BiH o privremenoj suspenziji taksi

Priština je odbila prijedlog Sarajeva o privremenoj suspenziji taksi, rekao je pomoćnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić, nakon sastanka delegacija BiH i Kosova na ekspertskom nivou o uvođenju taksi od sto posto na robu iz BiH, ali je, kako je ocenio, učinjen prvi korak u rešavanju tog velikog problema.

Salić je rekao da je delegacija BiH ponudila delegaciji Kosova da na šest meseci suspenduju odluku o uvođenju taksi od 100 oosto na robu iz BiH, kako bi u međuvremenu nadležne institucije razgovarale o spornim pitanjima.

To nije prihvaćeno, a sada je na drugim institucijama da odluče šta će se dalje desiti, rekao je on.

Naglasio je da su pozicije i Kosova i BiH prije sastanka bile radikalno suprotne. BiH je tražila da Kosovo ukine takse, a Kosovo da ih BiH prizna kao nezavisnu državu.

On je rekao da su kosovskim taksama najviše pogođene metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični hemijski proizvodi, mliječna industrija, izvoznici lekova, ulja, brašna, sokova, vode.

U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 odsto odnosi se na zemlje CEFTA, a od toga oko četiri posto se odnosi na Kosovo.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*