Tuzlanski Pravni fakultet tradicionalno osvaja prvo mjesto

U Sarajevu 16 i 17. oktobra 2014. godine, u sudnicama Suda BiH, održano je Treće državno takmičenje u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava, pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH.

Na ovom takmičenju su uzele učešće ekipe Pravnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Zenici, Sveučilišta Mostar i Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

Takmičenje se sastojalo iz dvije faze; pismene –  u kojoj su timovi u vezi sa činjenicama iz ranije poslatog zadataka, morali sačiniti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava, i drugog zadatka koji se ogledao u sačinjavanju odgovora tužene države (BiH) na podnesenu predstavku.

U ovom dijelu takmičenja, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu je osvojio nagradu za najbolji podnesak apelanta, dok je Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli osvojio nagradu za najbolji podnesak respondenta.

Na samom početku usmene faze takmičenja, pobuđeno je interesovanje svih prisutnih i to iz razloga što su se, između ostalog, sastale ekipe apelanata Pravnog fakulteta iz Sarajeva, i ekipa respondenta Pravnog fakutleta u Tuzli. To praktično znači, da smo imali već u prvom meču priliku pratiti dva izuzetno dobro pripremljena tima, odnosno malo finale već na samom početku takmičenja.
Nakon prve eliminatorne faze, u polufinalni dio takmičenja, Pravni fakultet iz Tuzle je prošao kao prvoplasirani. U finalnoj fazi, obzirom da se bodovi iz ranijih faza takmičenja poništavaju, odigrana su dva meča između ekipa Pravnog fakulteta iz Zenice i Pravnog fakulteta iz Tuzle, pa je  pobjednikom na svečanom zatvaranju proglašen Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto zauzeo je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, koji je od samog početka pokazao da je ekipa koja se ozbiljno i vrlo odgovorno pripremala za ovo takmičenje.
Pravni tim Aplikanta Pravnog fakulteta u Tuzli sačinjavali su studenti: Damir Šerifović, Maida Đonlić i Azra Jahić, dok su tim respondenta sačinjavali: Vildana Šljivić, Dina Sijarić i Sven Selesković. Nesebičnu podršku članovima oba tima u pripremanju argumetnacije i kontraargumetnacije je pružila kolegica Irena Grgurić.
„Činjenica da se radi o trećem državnom takmičenju, gdje je Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, sada već tradicionalno, pobijedio po treći put, govori upravo o ozbiljnosti rada i posvećenosti studentima u savladavanju dodatnih znanja i vještina iz ove oblasti. Oduševljenost postupajućih vijeća, koji su nakon saopštavanja oduke izrazli zadovoljstvo i oduševljenje pokazanim znanjem i vještinama studenta koje su imali priliku slušati i ocjenjivati, je svakako dodatni podstrek i posebno priznanje svima koji su imali priliku raditi sa ovim divnim studentima.“ – izjavila je mr.sc. Bisera Kalaba, viši asistent, akademska trenerica pobjedničkog tima.
„Veliku zahvalnost dugujem izuzetnim studentima Pravnog fakulteta, članovima ove ekipe, koji su potvrdili kontinuitet kvaliteta naših studenta i rada s njima, te tako promovisali naš fakultet i Univerzitet. Izuzetne su zasluge magistrice Kalaba, koja ulaže svoje slobodno vrijeme, ali i izuzetno znanje i iskustvo u pripreme ovih studenata i pored činjenice da nije uposlenik Univerziteta.“ – riječi su dr. sc. Dževada Mahmutovića, docenta na Pravnom fakultetu, koji je predvodio ovu vrijednu ekipu i na ovom takmičenju.
Svi učesnici ovog takmičenja izražavaju veliku zahvalnost organizacionom odboru takmičenja na čelu sa Mirsadom Crnovršaninom na čelu, te Ambasadi SAD u BiH na pokroviteljstvu ovog takmičenja.
Nadamo se da će budući poslodavci prepoznati značaj ove vrste aktivnosti i iskustva koja su sudenti stekli u višemjesečnim pripremama krunisanim finalnom fazom takmičenja, te da će na taj način studenti,  osim stečenih znanja i iskustava, biti nagrađeni za svoj trud.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*