Svečano obilježena Nova 1436. hidžretska godina

Širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u džematima Muftijstva tuzlanskog, različitim programima obilježen je dolazak Nove hidžretske godine u naše džamije, kuće i porodice. Centralna svečanost održana je u Prinčevoj džamiji u Tuzli, gdje se okupilo više stotina vjernika.

Prigodnim programom, uz učenje dova i ilahija, te kratkim obraćanjima na svečan način je obilježena Nova 1436. hidžretska godina. U programu je učestvovao i mektebski hor iz Donje Obodnice.

Polaznicima mektebske nastave u džematu džamije Kralj Abdullah, kao i učenicima prvih razreda iz osnovnih škola Jala, Sjenjak i Novi Grad uručeni su paketići. Organizatori manifestacije nisu zaboravili ni mališane iz Centra “Koraci nadi” te su i njih obradovali sa poklonima. Radost ove večeri djeca su nesebično dijelila sa svima koji su bili prisutni na ovoj svečanosti.

Nakon klanjanja jacije namaza, u haremu džamije poslužena je torta čije su dimenzije dva metra, a koja je specijalno napravljena za ovu svečanost. Polumjesec i zvijezda na glazuri torte simboliziraju zastavu Islamske zajednice.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

(Tuzlarije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*